Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Γιγαντώνεται η στρατιά των πεινασμένων

Εκατομμύρια είναι τα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα κάθε χρόνο σε χώρες που ξεζουμίζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις
Εκατομμύρια είναι τα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα κάθε χρόνο σε χώρες που ξεζουμίζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Σε επικίνδυνα επίπεδα» αυξάνονται παγκοσμίως οι τιμές βασικών τροφίμων, παρατήρησε χτες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση νέας έκθεσης που καταγράφει νέα αύξηση του αριθμού των χρόνια πεινασμένων στον πλανήτη που ξαναέφθασαν (όπως και το 2008) το ένα δισ. Ο Ζέλικ διαπίστωσε πως περίπου άλλα 44.000.000 άνθρωποι, κυρίως κάτοικοι αναπτυσσόμενων χωρών, προστέθηκαν μέσα σε λίγους μήνες στη στρατιά των χρόνια υποσιτισμένων ανθρώπων, σημειώνοντας πως η ακρίβεια στα τρόφιμα θα παίξει αποσταθεροποιητικό ρόλο και σε πολιτικό επίπεδο, όπως αύξηση των λαϊκών κινητοποιήσεων και αντιδράσεων διεθνώς.

Προέβλεψε, ως εκ τούτου, αύξηση της λαϊκής δυσαρέσκειας διεθνώς λόγω της βάθυνσης των ανισοτήτων και αύξησης της πείνας, αποκρύπτοντας φυσικά ο εκπρόσωπος του κεφαλαίου πως σημαντικό ρόλο στη διεθνή επισιτιστική κρίση δεν παίζουν μόνον οι κλιματικές αλλαγές και οι δυσμενείς επιπτώσεις της στη γεωργία, αλλά τα παιχνίδια διεθνών κερδοσκοπικών χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών οργανισμών στα διεθνή χρηματιστήρια παραγώγων...

Μεταξύ άλλων, η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει πως βασικά αγροτικά προϊόντα (δημητριακά) και καύσιμα αυξήθηκαν κατά 29% (δηλαδή μόλις 3% λιγότερο από το 2008) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα με δραματικές συνέπειες στο αναιμικό εισόδημα λαών αναπτυσσόμενων χωρών, που, ως γνωστόν, ξοδεύουν πάνω από το 50% των χρημάτων τους για την αγορά ειδών διατροφής. Τα μόνα «παρήγορα» στοιχεία της έκθεσης είναι βασικά δύο: α) Για την ώρα, η σταθερή τιμή του ρυζιού, βασικού διατροφικού είδους για δεκάδες χώρες της Ασίας και για περίπου τρία δισ. ανθρώπων και β) η φετινή αγροτική παραγωγή σε αρκετές αφρικανικές χώρες είναι ικανοποιητική και κρατούν «σταθερές» τις τιμές τροφίμων σε κάποιες τοπικές αγορές...

Σε άλλο σημείο, ο Ζέλικ παρατήρησε πως η ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής ήρθε για να μείνει, αφού, όπως είπε, «ο κόσμος εδώ δεν αντιμετωπίζει ένα γεγονός της μίας φοράς», μια που μακροπρόθεσμα η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί βάζοντας φωτιά στις τιμές βασικών τροφίμων και τα επόμενα χρόνια.

Ολα αυτά, ενώ το ίδιο 24ωρο αξιωματούχοι χωρών της Ομάδας των 20 (G-20) συναντιόνταν στο Παρίσι για να εξετάσουν μεταξύ άλλων και το νέο κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα παγκοσμίως. Η Βραζιλία είναι μία από τις χώρες που αντιτάσσεται ξεκάθαρα (για τους δικούς της λόγους) απέναντι σε οποιουδήποτε είδους μηχανισμούς για «έλεγχο και ρύθμιση» της τιμής βασικών αγροτικών προϊόντων, ενώ, αντίθετα, η (προεδρεύουσα της Ομάδας) Γαλλία φαίνεται να προωθεί δήθεν «στενούς ελέγχους» στους διεθνείς κερδοσκόπους και περιορισμένη χρήση της απαγόρευσης των εξαγωγών σε τρόφιμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ