Μπροστά σε έναν ακόμα γύρο επίθεσης από την πλουτοκρατία και τα κόμματά της βρίσκονται ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης
Τα μέτρα που αποφασίζει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της είναι αναγκαία για τους πλουτοκράτες. Σαν τέτοια πρέπει να τα αντιπαλέψει ο λαός |
Σε ό,τι αφορά τους Ελληνες εργαζόμενους, αμέσως μετά τις συνόδους ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για πρόγραμμα λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης, αφού, όπως είπε, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην εφαρμογή ενός ευρέος προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών, όπως επίσης και στο ζήτημα του χειρισμού του μεγάλου επιπέδου του δημοσίου χρέους, όχι μόνο μέσα στην περίοδο του προγράμματος, δηλαδή μέχρι το 2013, αλλά και μετά...».
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε κλίμα έντονων διαφωνιών για τον τρόπο που η ΕΕ χειρίζεται τα θέματα του Μηχανισμού Στήριξης, ενώ αποφασίστηκε η αύξηση των κονδυλίων του Μηχανισμού Στήριξης στα 500 δισ. ευρώ. Το ζήτημα του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» παραπέμφθηκε για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Για τον Μάρτη παραπέμφθηκε και η επιζητούμενη από την ελληνική κυβέρνηση επιμήκυνση του χρέους των 100 δισ. ευρώ.
Το Κείμενο Συμπερασμάτων καλεί τα κράτη - μέλη, στα πλαίσια της κατάρτισης των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων, καθώς και των προγραμμάτων σύγκλισης και σταθερότητας, που θα καταρτιστούν έως τον ερχόμενο Απρίλη, θα πρέπει να προχωρήσουν στο «συντονισμό των οικονομικών τους πολιτικών», όρος ο οποίος παραπέμπει στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες.
Στα πλαίσια του «οικονομικού τους συντονισμού», τα κράτη - μέλη καλούνται να λαμβάνουν σε ετήσια βάση μέτρα κατά πολύ υψηλότερα του 0,5% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις σε συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη και αγορά εργασίας. Επισημαίνεται επίσης ότι τα κράτη - μέλη, που αντιμετωπίζουν μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα, η «δημοσιονομική εξυγίανση» θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής.
Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση των δημόσιων δαπανών τους, ενώ αυτά που θα καταφύγουν σε αύξηση των φόρων, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Επίσης, σημειώνεται ότι θα πρέπει να καταργηθούν «αδικαιολόγητες» για το κεφάλαιο φορολογικές δαπάνες και κοινωνικά επιδόματα.
Στα πλαίσια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, θα πρέπει να μειωθεί το εργατικό κόστος, ενώ για την κατάρτιση μισθολογικών συμβάσεων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές συνθήκες.
Η «δημοσιονομική εξυγίανση» θα πρέπει να συνοδευτεί με «μεταρρυθμίσεις» που αποσκοπούν στην εξασφάλιση βιώσιμων και επαρκών συνταξιοδοτικών συστημάτων, κυρίως, μέσω της αύξησης της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης ή/και του προσδιορισμού των συνταξιοδοτικών παροχών σε συνάρτηση με το προσδόκιμο ζωής.
Οι πολιτικές χορήγησης επιδομάτων ανεργίας, θα πρέπει να αναθεωρηθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι παρέχονται κίνητρα για εργασία. Τέλος, σημειώνεται ότι η μείωση της ανεργίας, θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω της κινητικότητας της εργασίας, της αναθεώρησης της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης, τη μείωση της δυσκαμψίας της αγοράς εργασίας και την προώθηση των συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εκποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015, λέγοντας ότι «δεν μιλάμε για πώληση δημόσιας γης. Ουδείς πουλάει τους αιγιαλούς, τα βουνά και τις ραχούλες. Μιλάμε για αξιοποίηση η οποία θα φέρει έσοδα στο δημόσιο»! Προκλητικός, ο υπουργός πρόταξε εκβιασμούς και απειλές, προβάλλοντας τη μαζική εκποίηση δημόσιας περιουσίας σαν αντιστάθμισμα σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.