Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θρυμμάτισμα των κοινωνικών δαπανών

Περικοπές 1,1 τρισ. δολαρίων σε βάθος δεκαετίας, περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._

Ως «προκαταβολή» για τις μελλοντικές περικοπές που θα συμβάλλουν στην μείωση του ελλείμματος του αμερικανικού προϋπολογισμού κατά το ήμισυ ως το τέλος της πρώτης θητείας του το 2012, χαρακτήρισε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τις περικοπές που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση για το οικονομικό έτος 2012, και το οποίο ξεκινά την 1η Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος Ομπάμα συντάσσεται και αυτός στην τάση των «περικοπών» και παρότι ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ δύσκολα μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί εξαιτίας του γιγάντιου χαρακτήρα του και συσκοτίζεται ακόμη περισσότερο από τις φωνασκίες των Ρεπουμπλικανών που ξεκινούν «νέο πόλεμο» καθώς οι περικοπές δεν είναι αρκετές, οι προθέσεις δεν αποκρύβονται: μείωση των δημοσίων δαπανών εις βάρος των εργαζομένων.

Τα δύο τρίτα των περικοπών θα προέλθουν από τις περικοπές δαπανών και ένα τρίτο από τα φορολογικά έσοδα. Οι περικοπές του 1,1 τρισ. δολαρίων είναι υπερδιπλάσιες των 400 δισ. δολαρίων σε «μη αναγκαίες δαπάνες» που είχε ανακοινώσει ο Ομπάμα στην ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους τον προηγούμενο μήνα, με τη διαφορά ότι κινούνται σε βάθος δεκαετίας και όχι στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος παγώματος των δαπανών που είχε ανακοινώσει. Στόχος κατά τον Ομπάμα, είναι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού που σήμερα βρίσκεται στο 10,9% του ΑΕΠ, στο 7% το 2012 και στο 4,6% το 2013.

Θρυμματίζονται, στην κυριολεξία, κοινωνικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα επιδόματος θέρμανσης για χαμηλόμισθους και ηλικιωμένους. Σύμφωνα με τους New York Times, τα δύο τρίτα των περικοπών αφορούν προγράμματα, πολλά από τα οποία ο Ομπάμα ήταν διαπρύσιος υποστηρικτής, όπως το πρόγραμμα Pell Grant, πρόγραμμα υποτροφιών που θα έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες φοιτητές από χαμηλά εισοδηματικά οικογένειες να μην μπορούν πλέον να λάβουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Προβάλλεται ωστόσο ότι οι δαπάνες για την Παιδεία είναι αυξημένες κατά 77,4 δισεκατομμύρια. Πράγματι. Αφορούν όμως την «καινοτομία και την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα», με απλά λόγια ο προϋπολογισμός οξύνει ακόμη περισσότερο τον ταξικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Επίσης, περικοπές κατά 5,4% στις δαπάνες για το υπουργείο Εργασίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, που αναφέρει επίσης ότι η πλειονότητα των περικοπών αφορά προγράμματα όπως το Job Corps, που εκπαιδεύει «ανειδίκευτους νέους εργαζόμενους για θέσεις με χαμηλές αποδοχές». Εν αντιθέσει σύμφωνα με το Bloomberg αυξάνονται τα κονδύλια όσον αφορά τομείς όπως για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, όπως στα ορυχεία. Αυξημένα και τα προβλεπόμενα κονδύλια για την «πράσινη οικονομία» και την «καθαρή ενέργεια» προς τέρψην συγκεκριμένων μερίδων του κεφαλαίου.

Ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου, περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες περικοπές -553 δισεκατομμύρια δολάρια- από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τα αμερικανικά ΜΜΕ. Αφορούν κυρίως προγράμματα παραγωγής νέων οπλικών συστημάτων αλλά δεν θίγει στο ελάχιστο τα κονδύλια για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ