Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
«Νότιο Σουδάν» το όνομα της υπό γέννηση χώρας...

XAΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.--

«Νότιο Σουδάν». Αυτό θα είναι και επίσημα το όνομα της νεότερης χώρας - μέλους του ΟΗΕ που αναμένεται να κηρυχθεί και επίσημα ανεξάρτητη στις 9 του ερχόμενου Ιούλη. Αυτό αποφάσισε χτες συμβούλιο στελεχών της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης και του ΠΓ της πρώην ανταρτικής οργάνωσης SPLM (Σουδανικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα). Σε άλλη συνεδρίαση στελεχών του SPLM αποφασίστηκε να εκπροσωπείται ως δύο ξεχωριστά, αυτόνομα πολιτικά κόμματα με την ίδια ονομασία σε βόρειο και νότιο Σουδάν μία μέρα πριν την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας, στις 8 Ιούλη 2011. Μάλιστα, ο ΓΓ του κόμματος, Πάγκαν Αμουν, εξήγησε ότι το SPLM έχει ήδη εγγραφεί επίσημα ως πολιτικό κόμμα στο βόρειο Σουδάν και πως δε θα χρειαστεί η επανεγγραφή του στους καταλόγους με τα πολιτικά κόμματα.

Και ενώ οι εξελίξεις για την ανεξαρτητοποίηση του νότου τρέχουν, στο Αμπγέι, τη γνωστή πετρελαιοφόρα περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε σουδανικό βορρά και νότο, εκδηλώνονται νέα επεισόδια έντασης. Αφορμή, η είσοδος ενός ένοπλου στρατιώτη που συμμετείχε στο μεικτό σώμα στρατού - ανταρτών σε λαϊκή αγορά της περιοχής, το απόγευμα του Σαββάτου, και η ρίψη προειδοποιητικών πυρών από μέρους του όταν τοπικός αστυνομικός επιχείρησε να του κάνει έλεγχο ταυτότητας. Το γεγονός προκάλεσε σύγχυση και σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία προκάλεσε επιθέσεις ντόπιων κατά Βορειοσουδανών εμπόρων από τη φυλετική κοινότητα των Μισερίγια, που βρίσκονταν την ώρα των γεγονότων στην αγορά. Κάπου 300 απ' αυτούς (οι περισσότεροι Βορειοσουδανοί και λιγότεροι από το Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν) προσέφυγαν έκτοτε σε τοπικό κτίριο του ΟΗΕ, εκφράζοντας φόβο για τη ζωή τους. Πληροφορίες δυτικών (όχι όμως και σουδανικών) ΜΜΕ αναφέρουν ότι κατά τα επεισόδια σκοτώθηκαν τρία άτομα (όλοι από το βορρά) και τραυματίστηκαν άλλα οκτώ.

Τέλος, τοπικές αρχές στο Νταρφούρ ανακοίνωσαν την απέλαση του γαλλικού παραρτήματος της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας και της παροχής βοήθειας σε ένοπλες οργανώσεις της περιοχής. Η εξέλιξη δεν επιβεβαιώθηκε χτες από το γενικό διευθυντή του οργανισμού, που εδρεύει στο Παρίσι, Πιερ Σαλινιόν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ