Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ
Διεκδίκησαν δεδουλευμένα και μόνιμη σταθερή δουλειά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμβασιούχων εκπαιδευτικών από ΤΕΙ και πανεπιστήμια, χτες, στο υπουργείο Παιδείας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και την πληρωμή των δεδουλευμένων τους διεκδίκησαν, χτες, οι συμβασιούχοι στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί στα ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης είναι απλήρωτοι απ' τον περασμένο Οκτώβρη, ενώ μόνιμη είναι η καθυστέρηση των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τους Συλλόγους Εκτακτων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ Πειραιά και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Πρωτοβουλίες Συμβασιούχων (που έχουν προσληφθεί με το ΠΔ 407) από τα Πανεπιστήμια Πατρών, Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης και η Πρωτοβουλία Μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης. Συμμετείχε, επίσης, αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που με το πανό και τα συνθήματά του δήλωσε την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των συμβασιούχων.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων είχε συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Β. Παπάζογλου. Από την ενημέρωση που έκανε η αντιπροσωπεία, μετά τη συνάντηση, προέκυψε ότι οι συμβασιούχοι είναι «στον αέρα». Η μείωση των πιστώσεων «δικαιολογήθηκε» μέσω των δεσμεύσεων του μνημονίου, ενώ μεταφέρθηκαν και ευθύνες στα ιδρύματα για τα ζητήματα διαχείρισης. Ούτε τις συνηθισμένες υποσχέσεις δεν άκουσαν οι συμβασιούχοι, αν εξαιρέσει κανείς τη γενικόλογη τοποθέτηση για μεταβατικές διατάξεις στο νόμο - πλαίσιο, που προωθεί η κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το σχέδιο, «καταργούνται» οι συμβάσεις 407, αλλά η βαθμίδα του λέκτορα στα πανεπιστήμια μετατρέπεται σε ...βαθμίδα ελαστικής απασχόλησης!

Οπως φαίνεται, η κατεύθυνση για περικοπή των κονδυλίων οδηγεί στη μείωση του έκτακτου προσωπικού στα ΤΕΙ, το οποίο - εκτός των άλλων - θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Συμβούλιο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με έγγραφό του προς τους προϊσταμένους των τμημάτων, ζητά να μειωθούν οι ώρες του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού κατά 40%. Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι συμβασιούχοι είναι 971 και καλύπτουν το 76% του εκπαιδευτικού προσωπικού(!), ενώ πληρώνονται από 8 έως 12 ευρώ την ώρα (ανάλογα με τα προσόντα), με συμβάσεις από 2 έως 16 ώρες τη βδομάδα.

Θυμίζουμε ότι οι συμβασιούχοι στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Πειραιά βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ σύσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι Πρωτοβουλίες Συμβασιούχων στα πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ