Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Να σταματήσουν οι προσαγωγές μαθητών στα δικαστήρια

Κοινή ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Βορείου Εβρου του ΚΚΕ και του Τομεακού Συμβουλίου Βορείου Εβρου της ΚΝΕ, με αφορμή την επικείμενη δίκη τεσσάρων μαθητών για κινητοποιήσεις του 2009

Συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών στο Βόρειο Εβρο καθώς άλλοι 4 μαθητές, πρόεδροι των 15μελών συμβουλίων των Γυμνασίων και Λυκείων του Διδυμότειχου, δικάζονται στις 25 Φλεβάρη, στο δικαστήριο ανηλίκων της Ορεστιάδας, για τις καταλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το φθινόπωρο του 2009. Μέχρι τώρα 117 μαθητές από 8 σχολεία της περιοχής, κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οι 115 δικάστηκαν και αθωώθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη. Η δίκη 2 μαθητών του ΕΠΑΛ Ορεστιάδας που ήταν να γίνει το Δεκέμβρη του 2010, αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων και θα γίνει το Μάρτη του 2012.

Τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία σε βάρος των μαθητών, μέσα από την ποινικοποίηση των αγώνων τους, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους η Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Βόρειου Εβρου της ΚΝΕ. Απαιτούν να σταματήσουν άμεσα οι προσαγωγές των μαθητών στα δικαστήρια και να καταργηθεί τώρα η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Με ανακοίνωσή τους καλούν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να παλέψει για ενιαία δημόσια και δωρεάν παιδεία. Μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να σέρνονται στα δικαστήρια και να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαθητές, γιατί αγωνίστηκαν για μια καλύτερη παιδεία. Ο στόχος τους είναι καθαρός, αξιοποιώντας το αντιδημοκρατικό αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισαν στη Βουλή, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θέλουν να ενοχοποιήσουν τους αγώνες του μαθητικού κινήματος, να τρομοκρατήσουν, έτσι ώστε με "σκυμμένο" το κεφάλι, χωρίς διαμαρτυρίες, να αποδέχονται την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Σήμερα, είναι επιτακτική η ανάγκη, μαθητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί, γονείς, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιπαλέψουν την πολιτική που:

  • Παραδίδει την Παιδεία όλων των βαθμίδων στους νόμους της αγοράς και υποβαθμίζει τη μορφωτική της αποστολή στη διά βίου κατάρτιση.
  • Ροκανίζει καθημερινά ό,τι απέμεινε από το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της, την εμπορευματοποιεί και συνεχώς τροφοδοτεί τη Λερναία Υδρα της παραπαιδείας που κατατρώγει κυριολεκτικά το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.
  • Εξοντώνει τους μαθητές στο "μαγγανοπήγαδο" σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο, για την απόκτηση αποσπασματικών, ασυνάρτητων και πολλές φορές "περιττών" γνώσεων.
  • Με τη χρόνια υποχρηματοδότηση έχει δημιουργήσει τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλιστικά μέσα».

Στο μεταξύ, για σήμερα Τρίτη έχει προγραμματιστεί η δίκη 33 μαθητών του 1ου Λυκείου Χαλκίδας, οι οποίοι το Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 2009 είχαν διεκδικήσει το σχολείο των αναγκών τους (μήνυση έκανε ο τότε διευθυντής). Αγωνιστική απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης προγραμματίζουν οι συμμαθητές τους από σχολεία της πόλης μαζί με άλλους φορείς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ