Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αγώνας για την Παιδεία των αναγκών μας

Πολύτιμη εμπειρία και αγωνιστική διάθεση στη σύσκεψη της ΑΣΓΜΕ για την οργάνωση της πάλης

Από τη σύσκεψη που διοργάνωσε η ΑΣΓΜΕ
Από τη σύσκεψη που διοργάνωσε η ΑΣΓΜΕ
«Ολόπλευρη μόρφωση για όλα τα παιδιά. Οχι στους ταξικούς φραγμούς και το εμπόριο της γνώσης. Οχι στην υποκατάσταση της εκπαίδευσης από την κατάρτιση. ΚΑΜΙΑ επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση».

Η απαίτηση αυτή εκφράστηκε από εκπαιδευτικούς, γονείς και όσους ακόμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΣΓΜΕ και συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή για την οργάνωση της πάλης ενάντια στο σχολείο της αγοράς. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία με 140 περίπου μέλη ΕΛΜΕ, Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Συλλόγων και Ομοσπονδιών Γονέων να δηλώνουν αποφασισμένοι να μπουν φραγμός στην επέλαση της αγοράς στο σχολείο.

Από τη σύσκεψη προέκυψε ένα πρόγραμμα δράσης με μεγάλο σταθμό τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 23 Φλεβάρη. Επίσης περιλαμβάνει: Συγκεντρώσεις - παραστάσεις στους Δήμους και τις Περιφέρειες, στα Γραφεία και Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με αιτήματα να δοθούν εδώ και τώρα χρήματα για τις σχολικές επιτροπές - ούτε δεκάρα από την τσέπη των γονιών, καμιά κατάργηση - συγχώνευση σχολικών μονάδων, απόρριψη της νέας διοικητικής δομής στο σχολείο. Μέρα πανελλαδικής δράσης για τα ζητήματα της Εκπαίδευσης θα είναι η 8 Μάρτη και θα γίνουν συλλαλητήρια, συσκέψεις, παραστάσεις συνδικάτων και φορέων.

Στην εισηγητική ομιλία, ο πρόεδρος της ΑΓΣΜΕ Βασίλης Τόγιας συνέθεσε το παζλ των αναδιαρθρώσεων που αποτελούν αξιώσεις του κεφαλαίου εδώ και χρόνια. Εντάσσοντας την οικοδόμηση του νέου σχολείου στις γενικότερες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, σημείωσε ότι «το "νέο σχολείο" δεν είναι νέο, είναι πιο απαρχαιωμένο και από το παλιό σχολείο! Εφαρμόζεται, χρόνια τώρα, στα περισσότερα "αναπτυγμένα" κράτη και έχει οδηγήσει στην αύξηση της σχολικής διαρροής και στη διόγκωση της αμάθειας. Το "νέο σχολείο" είναι τόσο νέο, όσο και ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουμε σήμερα και θα βιώσουν - ακόμα πιο άγρια - οι επόμενες γενιές. Το "νέο σχολείο" δεν είναι το σχολείο των αναγκών μας. Είναι γνήσιο αντίγραφο της ευρω-ενωσιακής στρατηγικής του Συμφώνου Σταθερότητας για την Εκπαίδευση. Είναι κομμάτι των γενικότερων αναδιαρθρώσεων για την κάλυψη των αναγκών του κεφαλαίου», σημείωσε.

Οχι στο σχολείο της αγοράς

Γονείς και εκπαιδευτικοί περιέγραψαν στις παρεμβάσεις τους πώς ήδη σήμερα βιώνουν την ταξική διαφοροποίηση, τον οικονομικό στραγγαλισμό και την είσοδο των επιχειρήσεων στα σχολεία, την υποβάθμιση, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Εκπαίδευση, την εντατικοποίηση και παράλληλα την ημιμάθεια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Οπως σημείωσαν, όλα τα παραπάνω προωθούνται από την κυβέρνηση με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα στο όνομα του «νέου σχολείου». Μεταφέρθηκαν οι εμπειρίες από γειτονιές που τις μαστίζει η ανεργία και που την ίδια στιγμή στα σχολεία ζητούν χρήματα για να συμμετάσχουν οι μαθητές επί πληρωμή σε δραστηριότητες εταιρειών ή για να καλυφθούν ανάγκες των σχολείων, μίλησαν για τις αγωνιστικές διαθέσεις που ξυπνούν σε μεγάλα κομμάτια των γονιών που αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον που σχεδιάζεται για τα παιδιά τους είναι υποταγμένο στα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών. Αναγνωρίστηκε από πολλούς ομιλητές ότι η ΑΣΓΜΕ είχε έγκαιρα επισημάνει και αναδείξει την κατεύθυνση των μέτρων που ξεκίνησαν εδώ και πολλά χρόνια οδηγώντας στο «σχολείο της αγοράς». Σε αντίθεση με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν το «νέο σχολείο». «Αυτό το σχολείο έχει αρωγούς και συνδικαλιστικά στηρίγματα», σημείωσε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο ΔΣ της ΔΟΕ, θυμίζοντας ότι «στην καπιταλιστική κοινωνία που ζούμε, μία είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή. 'Η με το κεφάλαιο ή με το λαό», είπε, καλώντας την εργατική τάξη της χώρας να πάρει πραγματικά στα χέρια της την υπόθεση του σχολείου των παιδιών της.

Οπως σημειώθηκε στη σύσκεψη, πρέπει να φτάσει παντού η ανάγκη αντίστασης σε αυτό το σχολείο που οικοδομείται για χάρη του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος του μορφωτικού δικαιώματος του λαού. Δήλωσαν ότι απορρίπτουν το αποκεντρωμένο - διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς, ζητούν έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες των σχολείων, ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των γονιών για λειτουργίες της Εκπαίδευσης, προσλήψεις καθαριστριών σε μόνιμες οργανικές θέσεις - πληρωμή των δεδουλευμένων τους, δωρεάν μέσα μεταφοράς για τις πρωινές ώρες για μαθητές/σπουδαστές/ανέργους, καμιά αύξηση στα εισιτήρια, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, δημόσια Κοινωνική καθολική Ασφάλιση, να γίνουν δεκτά στους σταθμούς όλα τα παιδιά που έχουν κάνει αίτηση - να μην πληρώνουν οι γονείς, κατάργηση όλων των βάρβαρων μέτρων και του προεδρικού διατάγματος που νομιμοποιούν την εργασία από τα 15 έτη, ανοίγοντας το δρόμο για ένα σύγχρονο παιδικό δουλεμπόριο, προστασία της μητρότητας, μόρφωση για όλους, δουλειά, Υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ