Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φαινόμενα φασιστικής έμπνευσης

Επίθεση με «μολότοφ» στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν στην Πλάκα από βάνδαλους

Σπασμένες βιτρίνες στο Θέατρο Τέχνης μετά την επίθεση χούλιγκαν

Eurokinissi

Σπασμένες βιτρίνες στο Θέατρο Τέχνης μετά την επίθεση χούλιγκαν
Περίπου 25 «άγνωστοι», με «μολότοφ», καπνογόνα, σιδερολοστούς και άλλα όργανα και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Ολυμπιακού, εισέβαλαν, την Παρασκευή, στις 8:30μμ, έκαψαν και κατέστρεψαν το «Θέατρο Τέχνης», τη σκηνή της Φρυνίχου, 40 λεπτά πριν την πρεμιέρα του έργου... επειδή ο τίτλος του είναι «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ, μια ιστορία του σταθμού Λαρίσης». Οπως ήταν φυσικό, η πρεμιέρα αναβλήθηκε, θεατές, εργαζόμενοι και καλλιτέχνες τρομοκρατήθηκαν από τις ενέργειες των βανδάλων, καθώς υπήρξαν και δύο τραυματισμοί ενός εργαζομένου στο θέατρο και ενός θεατή.

Μιλώντας στο «Ρ» ο σκηνοθέτης της παράστασης Κωστής Καπελώνης σημειώσε: «Τέτοια φαινόμενα μαρτυρούν την κατάντια μιας κοινωνίας, που μας θλίβει. Γινόμαστε μάρτυρες πολλές φορές της βίας στα γήπεδα. Και ξαφνικά μεταφέρεται αυτή η βία σε μουσεία, κινηματογράφους, θέατρα. Η επίθεση στην τέχνη γινόταν και γίνεται μόνο σε φασιστικές κοινωνίες. Από την άλλη πλευρά δεν είδα παράγοντες του ποδοσφαίρου να καταδικάσουν αυτή την ενέργεια».

Οι παραστάσεις συνεχίζονται κανονικά με την υπόσχεση της αστυνομίας να ...φρουρείται το θέατρο. Κι άλλη κατάντια, αλλά «δεν θα κάνουμε τη χάρη σε κανέναν - δηλώνει ο Κ. Καπελώνης - να κατεβάσουμε την παράσταση. Η τέχνη πρέπει είναι ελεύθερη».

To Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Την οργή και αγανάκτησή του, δηλώνει με ανακοίνωση του το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. «Πληροφορηθήκαμε ότι τραμπούκικος μηχανισμός ποδοσφαιρικών, ή άλλων φασιστικών αντιλήψεων, επιτέθηκε εναντίον του "Θεάτρου Τέχνης", χτυπώντας το καλλιτεχνικό και τεχνικό δυναμικό του θεάτρου, προκαλώντας βανδαλισμούς και απειλώντας με ολοσχερή καταστροφή της Β' σκηνής του. Τέτοια φαινόμενα φασιστικής έμπνευσης έχουν να παρουσιαστούν από την περίοδο του εμφυλίου. Αντανακλούν παρακρατικά συμπλέγματα διεκδικώντας ρόλο λογοκριτή και η σημερινή τους εμφάνιση σε περίοδο οικονομικής κρίσης και οξυμένων κοινωνικών αγώνων, διεγείρει πλήθος ερωτηματικών. Καλούμε την πολιτεία να τιμωρήσει άμεσα και παραδειγματικά τους γνώριμους στις κρατικές υπηρεσίες Ασφαλείας, υποκινητές και αυτουργούς της μεσαιωνικής επίθεσης εναντίον του "Θεάτρου Τέχνης" και του πολιτισμού μας. Η ελευθερία της Τέχνης είναι αδιαπραγμάτευτη».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ενημερώθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου, Διαγόρα Χρονόπουλο, για την έκταση των καταστροφών και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο αναλαμβάνει όλες τις δαπάνες για την αποκατάσταση του θεάτρου.

Την συμπαράστασή της στους συντελεστές του Θεάτρου Τέχνης και την καταδίκη της τραμπούκικης επίθεσης εξέφρασε η Ελένη Μιλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε επικοινωνία που είχε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου Τέχνης, Διαγόρα Χρονόπουλο.

Την επίθεση καταδικάζει με ανακοίνωσή του και το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ.

Θυμίζουμε ότι το έργο «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ, μια ιστορία του Σταθμού Λαρίσης» του Σταύρου Τσιώλη, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Σκηνικά: Νίκος Αλεξίου. Κοστούμια: Κατερίνα Σωτηρίου. Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Αργύρης Μπακιρτζής, Λουκία Πιστιόλα, Πάρις Θωμόπουλος.

  • Και ένα άλλο περίεργο περιστατικό συνέβη σε θέατρο εγείροντας προβληματισμό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, «έπειτα από τις σοβαρές απειλές "κατά ζωής" συντελεστών της παράστασης, "No BodyElse", οι προγραμματισμένες, για τις επόμενες ημέρες, παραστάσεις του έργου αναβάλλονται. Οι απειλές διατυπώθηκαν με ηλεκτρονικά μηνύματα, τηλεφωνήματα, και blogs του διαδικτύου. H ομάδα και το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εκφράζουν τη θλίψη τους για την αναβολή των παραστάσεων του έργου και διατυπώνουν κατηγορηματικά «την αντίθεσή τους σε κάθε διά λόγου ή πράξης απειλή κατά δημιουργών της τέχνης και κατ' επέκταση της παρεμπόδισης της ελευθερίας της έκφρασης». «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η συντεταγμένη Πολιτεία αλλά και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες της χώρας, θα αντιδράσουν σε φαινόμενα σαφώς αντιδημοκρατικά», τονίζουν.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμητικές προβολές - μνήμη του Γ. Λαζάνη(2008-12-05 00:00:00.0)
Αγωνία για την ύπαρξή του(2007-01-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-03-03 00:00:00.0)
Με πίστη και υπομονή(2005-09-29 00:00:00.0)
Τα «ταξίδια» του «βασιλέα»(2005-09-08 00:00:00.0)
«Μάρτυρες» συντελεσμένου θεατρικού γεγονότος(2005-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ