Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Βάζουν χέρι στο λιγνίτη

Κρατήστε στο μυαλό σας αυτό: Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα επιλεχθεί στο θέμα του λιγνίτη - ανταλλαγή ισχύος, πώληση μονάδων κλπ - το αποτέλεσμα είναι ότι οι πολυεθνικές της ενέργειας θα αποσπάσουν ένα μέρος της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής.

Αυτή την περίοδο, που εξετάζεται εάν μπορεί να «περπατήσει» η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τα λεγόμενα «swaps», τις ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ με ξένες εταιρείες, οι πληροφορίες ρέουν ως «ποταμός».

Κάποιοι απορρίπτουν την πρόταση, άλλοι την καλοβλέπουν, οι ντόπιοι επιχειρηματίες της ενέργειας θέλουν μερίδιο, το αρμόδιο υπουργείο είναι ανοιχτό σε τροποποιήσεις και πάει λέγοντας...

Αλλά όσο περισσότερες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τόσο λιγότερη είναι η συζήτηση για το τι αντιπροσωπεύει αυτή η πρόταση.

Κάτι που δεν ξαφνιάζει, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ στηρίζει τη λογική της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου το συμφέρον των μονοπωλίων είναι το κυρίαρχο συμφέρον.

Αυτή η άποψη όμως είναι ενάντια στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, με πολλούς να υποφέρουν από την αδυναμία να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα ή να καλύπτουν το κόστος περικόπτοντας άλλες ανάγκες τους.

Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, είναι βασικό και κοινωνικό αγαθό, πρέπει να προσφέρεται φτηνά και με επάρκεια.

Τα επιχειρήματα περί της αύξησης του κόστους, πλασματικής ή αληθινής, δεν έχουν καμία σημασία, παρά μόνο για αυτούς που κερδίζουν από αυτή την υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ