Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Απεμπλοκή τώρα!

Η διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με την οποία καλούνται τα στελέχη του Στρατού Ξηράς να υπογράψουν δηλώσεις «κατανόησης» της εντολής υποχρεωτικής συμμετοχής στις λεγόμενες «ειρηνευτικές αποστολές», ισοδυναμεί με δήλωση υποταγής και εκ των προτέρων αποδοχής της συμμετοχής τους σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική αποστολή. Φέρνει στην επιφάνεια το γεγονός ότι καμιά δουλειά δεν έχει ο ελληνικός στρατός έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, ότι αυτές οι αποστολές καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας, ότι το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτικοπολιτικός μηχανισμός καταστολής των λαών, δολοφόνος δηλαδή, και φαίνεται ότι η απροθυμία πολλών στελεχών να πάρουν μέρος σε «ειρηνευτικές αποστολές», την οποία παραδέχεται και το ΓΕΣ, αυτά αποκαλύπτει. Ταυτόχρονα, φέρνει στην επιφάνεια την πρεμούρα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε αυτό που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, αποκαλεί «διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», που υπηρετεί «το εθνικό συμφέρον», δηλαδή την άρχουσα τάξη και τα κέρδη της, γι' αυτό και είναι πρόθυμοι στη συμμετοχή στις δολοφονικές ιμπεριαλιστικές αποστολές όπου Γης.

Εφαρμόζοντας τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, το ΓΕΣ σπεύδει να εξασφαλίσει την κάλυψη των σημερινών αλλά και των μελλοντικών αυξημένων αναγκών συμμετοχής σε τέτοιες αποστολές. Επιχειρεί ν' ασκήσει ψυχολογική βία, ώστε να εκβιάσει τη συμμετοχή του κάθε στελέχους σε αποστολές που υπηρετούν τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων, στο πλαίσιο της «εξωστρέφειας» και της «πολυμέρειας» της εξωτερικής πολιτικής, όπως ονομάζει η κυβέρνηση την υπηρέτηση του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου. Με αυτόν τον τρόπο, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν αποστολές που ορίζονται από το ΝΑΤΟ και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το καθήκον της εθνικής άμυνας.

Καθόλου τυχαία, το ΓΕΣ, με τη συγκεκριμένη διαταγή, επιχειρεί να στιγματίσει αλλά και να απειλήσει οποιοδήποτε στέλεχος επικαλεστεί προβλήματα υγείας για να μη συμμετάσχει σε τέτοιες αποστολές. «Μία τέτοια συμπεριφορά - αναφέρεται χαρακτηριστικά - οδηγεί για το στέλεχος στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άτομο το οποίο στερείται ήθους και θάρρους, το οποίο μπροστά στην ικανοποίηση του προσωπικού του συμφέροντος αγνοεί παντελώς την κάλυψη επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών». Εδώ τους τσαλαπατάει και την προσωπικότητα, δηλαδή τους χτυπά και το ηθικό, ταυτίζοντας την αποστολή τους με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Στο νέο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων, κριτήριο του ήθους ενός στελέχους είναι η προθυμία συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, στο ξεκλήρισμα δηλαδή λαών ανά τον κόσμο για να εξασφαλίσουν νέο κερδοφόρο πεδίο δράσης τα πολυεθνικά μονοπώλια.

Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι αυτή η διαταγή εκδόθηκε σε μια περίοδο έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατ. Μεσόγειο, με τα ζητήματα της ενέργειας στο επίκεντρο. Αλλά και σε μια περίοδο που λαοί μεσογειακών χωρών εξεγείρονται, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, πράγμα που θέτει σε μεγαλύτερη εγρήγορση τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Είναι προάγγελος έντασης της ελληνικής εμπλοκής στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, όπου σήμερα υπηρετούν πάνω από 2.500 στελέχη του στρατού. Από αυτή τη σκοπιά, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη έντασης της πάλης για επιστροφή των ελληνικών δυνάμεων από τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα, απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά δόγματα και αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ