Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Συμφωνία προσαρμοσμένη στην εργοδοτική κερδοφορία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Σε συμφωνία ταξικής συναίνεσης και υποταγής κατέληξαν η κυβέρνηση της Ισπανίας, οι εργοδοτικές ενώσεις και οι ηγεσίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, στο όνομα της δήθεν ενίσχυσης «της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας».

Στο επίκεντρο της 37σέλιδης «κοινωνικής και οικονομικής συμφωνίας» είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια από το 2013, το οποίο είχε εγκριθεί τη περασμένη εβδομάδα από το υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, σ' αυτή τη συμφωνία προστέθηκε διάταξη που προβλέπει την παροχή κινήτρων στους εργοδότες - δηλαδή την απαλλαγή τους από εισφορές - για την πρόσληψη νέων ανέργων και μακροχρόνιων ανέργων σε εργασίες ημιαπασχόλησης. Εξάλλου ήδη έχει αποφασιστεί να μειωθεί το επίδομα ανεργίας από τα 426 στα 400 ευρώ.

Επιπλέον, οι ηγεσίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων και οι εργοδότες συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, φυσικά, σε βάρος των εργαζομένων. Από τη μεριά της η κυβέρνηση πρότεινε τη δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων ώστε να τους αποζημιώνει σε περίπτωση απόλυσης.

Παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν ο «σοσιαλιστής» Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο και ο υπουργός Εργασίας, Βαλεριάνο Γκόμες, ο Ιγνάσιο Φερνάντες Τόξο και ο Κανδίδο Μέντες από τη «Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Εργατικών Επιτροπών» (CCOO) και τη Γενική Ενωση Εργατών (UGT), αντίστοιχα, οργανώσεις που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, καθώς και ο Χουάν Ρόσελ πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων «CEOE».

Στο μεταξύ, την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε πως η επίσημη ανεργία έφθασε το 20,3%, ενώ το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα ότι το Γενάρη συνολικά 4,23 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν αίτηση για το ταμείο ανεργίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου υπήρξε μια αύξηση κατά 3,2% (130.930 ανθρώπων) συγκριτικά με το Δεκέμβρη του 2010.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ