Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Ελιγμοί κατευνασμού από τον Σάλεχ
  • Ικανοποίηση από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ισλαμικό «Islah», που περιμένει «συγκεκριμένα βήματα»
  • Κανονικά θα γίνουν οι διαδηλώσεις σήμερα

Οι διαδηλώσεις θα γίνουν σήμερα βεβαιώνει η αντιπολίτευση
Οι διαδηλώσεις θα γίνουν σήμερα βεβαιώνει η αντιπολίτευση
ΣΑΝΑ'Α.--

Την ανάκληση της απόφασής του να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία το 2013, οπότε λήγει η τωρινή του θητεία, καθώς και το «πάγωμα» κάθε διαδικασίας που είχε δρομολογήσει για συνταγματικές αλλαγές που θα έδιναν τη δυνατότητα ισόβιας παραμονής στο συγκεκριμένο θώκο, ανακοίνωσε, χτες, προφανώς και υπό την πίεση των εξελίξεων στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο, από το 1978, επικεφαλής της χώρας, ο οποίος εξελέγει για την πρώτη 7ετή θητεία του το 1999 και για τη δεύτερη το 2006 με «εκπληκτικά» ποσοστά, δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για την προεδρία ούτε ο γιος του.

Επίσης, ανταποκρίθηκε στο αίτημα που είχε θέσει η αντιπολίτευση για μη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, τον Απρίλη, εφόσον δεν έχει ακόμη γίνει καμία συνταγματική αλλαγή τέτοια που να διασφαλίζει τη δημοκρατικότητα και την αντιπροσωπευτικότητά τους. Και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο ζητώντας τον τερματισμό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του ισλαμικού «Islah». Ο γενικός του γραμματέας, Μουχάμαντ αλ Σάαντι, μίλησε για «πρωτοβουλία στη σωστή κατεύθυνση», της οποίας, όμως, «αναμένονται τα επόμενα βήματα». Κατέστησε σαφές ότι οι προγραμματισμένες για σήμερα διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν «κανονικά, με πειθαρχημένο και οργανωμένο τρόπο, καθώς είναι ένας ειρηνικός τρόπος να εκφράσει τη θέλησή του ο λαός». Κατέληξε δε ότι «διάλογος θα γίνει, όταν το καθεστώς αποδείξει ότι υλοποιεί αυτά για τα οποία δεσμεύεται, γιατί και άλλες φορές έχει εξαγγείλει διάφορα που δεν έχουν γίνει πραγματικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, ο Σάλεχ, όπως και άλλες ηγεσίες του αραβικού κόσμου, π.χ. η ιορδανική ή η μαροκινή κλπ, έχει προχωρήσει σε μέτρα σταθεροποίησης και μείωσης των τιμών, σε αύξηση των μισθών σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, σε μείωση του φόρου εισοδήματος, σε δημιουργία ταμείου απασχόλησης για όλους τους πτυχιούχους. Η Υεμένη είναι η φτωχότερη χώρα της περιοχής, με πληθυσμό 23,4 εκατομμύρια, του οποίου ο μέσος όρος ηλικίας είναι 17,8 (!) χρόνια. Επισήμως κάτω από τα όρια της φτώχειας ζει το 45,2% και η ανεργία κυμαίνεται, επισήμως πάντα, στο 35%!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ