Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αυταπάτες για φιλολαϊκή «αναδιάρθρωση»

Καθώς αποκαλύπτονται τα αδιέξοδα της στρατηγικής του, αλλάζει τροπάρι και ζητάει ...καλύτερους όρους στα παζάρια για το χρέος

Διεκδικώντας μερίδιο στην κοροϊδία και στον αποπροσανατολισμό του λαού, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να προβάλλει σαν φιλολαϊκή «λύση» και αντίδοτο στην καπιταλιστική κρίση μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Καλλιεργεί μάλιστα την αυταπάτη ότι μια καπιταλιστική κυβέρνηση μπορεί να πετύχει φιλολαϊκή αναδιαπραγμάτευση στο πλαίσιο της ΕΕ, αποκρύπτοντας ότι μια τέτοια επιλογή ταυτίζεται με νέους επώδυνους όρους για τα λαϊκά στρώματα, όπως σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζουν η κυβέρνηση και οι άλλοι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας.

Σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίζεται σχετικά: «Μια αναδιαπραγμάτευση είναι αναπόφευκτη, το θέμα είναι με ποιους όρους θα γίνει. Για να μη χάσουν οι δανειστές ή για να μη διαλυθεί η κοινωνία; Αυτό που εμείς λέμε, είναι πως πρώτη προτεραιότητα είναι η απεμπλοκή από το Μνημόνιο στη βάση των τεσσάρων "άλφα": Αναδιαπραγμάτευση του χρέους, αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των μη εχόντων, ασφάλιση κοινωνική, απασχόληση».

Πρόκειται για επιζήμιες απόψεις, που θέλουν να πείσουν τον λαό ότι υπάρχει η δυνατότητα ικανοποιητικών μισθών, κοινωνικής ασφάλισης και απασχόλησης, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ΕΕ, η οποία έχει κάνει σημαία της την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων της, που προϋποθέτει ακόμα φτηνότερους εργάτες χωρίς δικαιώματα. Στο ίδιο πνεύμα, το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, σε ανακοίνωσή του επιχειρεί να συντηρήσει τις αυταπάτες περί «αναδιαπραγμάτευσης» και αναρωτιέται δήθεν αθώα: «Θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους (...) το θέμα είναι με ποιους όρους θα γίνει. Προς όφελος της κοινωνίας ή των δανειστών;».

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης σε δήλωσή του εξέφρασε την επιθυμία της ευρωπαϊκής αριστεράς για «συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μέρους του», ενώ και ο Γ. Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ, με απογοήτευση διαπίστωσε ότι «σε μια οικονομική συγκυρία βαθιάς κρίσης (...) οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το δημόσιο χρέος ως εργαλείο πειθάρχησης των κοινωνιών και αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου»!

Στο ίδιο μήκος κύματος, η «Δημοκρατική Αριστερά» ισχυρίζεται ότι μια αναδιαπραγμάτευση με επιμήκυνση αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου, θα διαμόρφωνε «συνθήκες ανάσας για την ελληνική οικονομία», αναφερόμενη εξόφθαλμα στην πλουτοκρατία της χώρας και όχι στον λαό, για τον οποίο είναι δεδομένο το αποτέλεσμα της όποιας αναδιάρθρωσης του χρέους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ