Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ισχυρό ΚΚΕ

Η επίθεση που εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ στο ΚΚΕ, με αφορμή τη συγκροτημένη κριτική που ασκεί το Κόμμα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και την επικίνδυνη για το λαό στρατηγική της στο Αιγαίο και τις συμμαχίες της στην περιοχή, αποτελεί δείγμα της ανησυχίας που τρέφουν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της για τον πραγματικό πολιτικό αντίπαλο στα αντιλαϊκά τους σχέδια. Καθόλου τυχαία, τα κυβερνητικά επιτελεία και τα αστικά ΜΜΕ έχουν επεξεργαστεί την πολεμική τους στο ΚΚΕ με ενιαία επιχειρήματα, είτε αυτή αφορά στα ζητήματα της οικονομίας, είτε στο ρόλο του Κόμματος στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, είτε στην εξωτερική πολιτική.

Η πρεμούρα τους δεν είναι αναίτια. Σε συνθήκες βαθύτατης κρίσης, με τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού οικοδομήματος να αναδεικνύονται ολοένα και πιο οξυμένες και τη λαϊκή πάλη να δημιουργεί τρανταγμούς στο αστικό πολιτικό σύστημα, ο ρόλος και η επιρροή του ΚΚΕ είναι παράγοντας καθοριστικός για το πού θα οδηγηθούν οι εξελίξεις. Το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται στην κριτική που ασκεί στην κυρίαρχη πολιτική και τους φορείς της. Ταυτόχρονα, οι θέσεις του Κόμματος και η διέξοδος που προτείνει κερδίζουν έδαφος στις λαϊκές συνειδήσεις, δυσκολεύοντας τα σχέδια των αστών να προωθούν ανεμπόδιστα την αντιλαϊκή πολιτική, δημιουργούν διεργασίες χειραφέτησης από την αστική πολιτική στις λαϊκές συνειδήσεις, αποτελούν πόλο λαϊκής συστράτευσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Η πλουτοκρατία και τα κόμματά της ξέρουν ότι πίσω από τις κολεγιές με το Ισραήλ και την προσέγγιση με την Τουρκία δεν κρύβεται το λαϊκό συμφέρον, αλλά η πρεμούρα των πολυεθνικών να κάνουν πλιάτσικο στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής. Ξέρουν πως οι διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης δεν οδηγούν σε λαϊκή ευημερία, αλλά, αντίθετα, για να ευοδωθούν, έχουν σαν προϋπόθεση τη βύθιση του λαού πιο βαθιά στη φτώχεια, μέσα από το φτήνεμα της εργατικής δύναμης. Ξέρουν ότι οι ανατροπές στην Υγεία και την Παιδεία δεν οδηγούν σε καλύτερες υπηρεσίες για τα λαϊκά στρώματα, αλλά σε βάθεμα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, στον αποκλεισμό εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου από στοιχειώδεις υπηρεσίες.

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, που ορίζεται από τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, το κεφάλαιο και τα κόμματά του έχουν στρατηγικό αντίπαλο το ΚΚΕ. Γι' αυτό επιτίθενται, άλλοτε κατασυκοφαντώντας το, άλλοτε διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του, άλλοτε παρουσιάζοντάς το σαν κόμμα «συστημικό», άλλοτε σαν κόμμα χωρίς ρεαλιστικές προτάσεις, ή σαν δύναμη επικίνδυνη για την αστική «δημοκρατική ομαλότητα». Η ανησυχία τους για τη δύναμη του λαού, όταν αυτή μπολιαστεί με τις θέσεις του ΚΚΕ και την προοπτική της λαϊκής εξουσίας, είναι αυτή που καθορίζει την πολεμική τους. Αυτήν την ανησυχία πρέπει να βλέπουν οι εργαζόμενοι και ο λαός πίσω από κάθε επίθεση στο Κόμμα, πίσω από κάθε, εξόφθαλμη ή ύπουλη, προσπάθεια των αστών να δημιουργήσουν αντιδραστικά αντανακλαστικά εναντίον του. Γι' αυτό πρέπει αποφασιστικά να συμβάλουν στο δυνάμωμα του ΚΚΕ, στο στέριωμα της λαϊκής συμμαχίας για την οργάνωση της αντεπίθεσης για την ανατροπή της εξουσίας των αστών. Αυτή είναι η απάντηση που χτυπάει «στο ψαχνό» εκείνους που θέλουν το λαό φοβισμένο στη γωνία, αποκομμένο από το ΚΚΕ, που με συνέπεια υπηρετεί τα πραγματικά του συμφέροντα.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ