Συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση του ΚΚΕ για τους μαθητές των εσπερινών σχολείων
Να αρθεί η νομοθετική αδικία με βάση την οποία δε δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές των νυχτερινών σχολείων να αλλάξουν κατεύθυνση για να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις, ζήτησε, χτες, με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης.
Οπως επισήμανε, πρόκειται για μαθητές «που σπουδάζουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, που δουλεύουν το πρωί και ιδιαίτερα με τις σημερινές εργασιακές σχέσεις και πηγαίνουν στο σχολείο το απόγευμα». Αναφερόμενος στο πρόβλημα που υπάρχει σημείωσε ότι «ενώ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δε γίνεται διαχωρισμός μεταξύ ημερήσιων και νυχτερινών σχολείων, μια διευκρινιστική και ερμηνευτική επιστολή της διεύθυνσης οργανισμού και διεξαγωγής εξετάσεων στερεί τη δυνατότητα αλλαγής ειδικότητας και τομέα στους αποφοίτους εσπερινών. Αυτά τα δέκα - δεκαπέντε παιδιά στην ουσία πετάχτηκαν έξω από τη δυνατότητα να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις ή να δώσουν στο Τμήμα όπου επιθυμούσαν να περάσουν, για να έχει το πτυχίο και ένα αντίκρισμα. Να μην πάνε δηλαδή σε κάποιο ΤΕΙ, που, όπως γνωρίζετε πολύ καλύτερα, δεν έχουν και κανένα αντίκρισμα. Ηθελαν να πάνε σε ένα ΤΕΙ, απ' όπου να αποκτήσουν ένα "χαρτί" και να μπορούν να παλέψουν στη ζωή τους. Καταλαβαίνετε, επομένως, ότι είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να λυθεί και μπορούν να επιστρέψουν και αρκετά παιδιά από αυτά που ήδη εγκατέλειψαν».
Απαντώντας ο υφυπουργός Παιδείας, Ι. Πανάρετος, αναγνώρισε το πρόβλημα υποστηρίζοντας ότι οφείλεται στις συνεχείς αλλαγές του συστήματος. Οπως είπε, «υπήρξε μία σειρά διαδοχικών αλλαγών στο αρχικό προεδρικό διάταγμα, που αφορούσε τον τρόπο εισαγωγής. Αυτές οι διαδοχικές αλλαγές έγιναν το 2004, το 2005, το 2006, το 2007 και το 2008». Επίσης, δήλωσε ότι «αν πράγματι υπάρχει κάποια αδικία, θα τη διορθώσουμε» στο πλαίσιο των συνολικών αλλαγών που θα επιχειρηθούν στο σύστημα εισαγωγής.