Σάββατο 22 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Χάσμα απόψεων ενόψει της Γενεύης

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Δ. Χριστόφιας και ο Ντ. Ερογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Απόσταση στις απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών, αναγνώρισε χθες μετά την συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών με το γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στη Γενεύη, την επόμενη βδομάδα.

Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος πρόεδρος, αναφερόμενος στις διαφορές, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω να περίμενε κανείς ότι θα λυθούν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα και η απόσταση για να μην πω το χάσμα απόψεων που υπάρχει σε διάφορα ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών», σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές «σκοντάφτουν» στα θέματα διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν ελπίζει» να λυθούν τα ζητήματα στη Γενεύη.

Την άποψη ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται «πολύ κοντά σε συμφωνία», εξέφρασε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους την Πέμπτη το απόγευμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Κύπρο, όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη. Εξέφρασε την «προθυμία» των ΗΠΑ να «συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση των θέσεων πάνω στις σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, συνομιλώντας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» και με νόημα σημείωσε ότι «είναι καλύτερα οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμβιβασμό όσο το δυνατό νωρίτερα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΑΟΖ, την εξεύρεση πιθανών κοιτασμάτων και ενδεχόμενων εμποδίων λόγω αυτών στην επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι δε βλέπει «να παρεμποδίζεται με κανένα τρόπο η διαδικασία των συνομιλιών», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «βλέπουν θετικά το εγχείρημα όντας έτοιμες να βοηθήσουν», σημειώνοντας την εμπλοκή αμερικανικής εταιρείας στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων της περιοχής.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», σε πρωτοσέλιδό της υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση συμφώνησε σε δημιουργία καναδικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, για την εγκατάσταση στρατιωτών και υλικού που θα αποσύρονται από το Αφγανιστάν, έναντι οικονομικών οφελών.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι «καμία στρατιωτική βάση δεν πρόκειται να εγκατασταθεί», διευκρινίζοντας ότι «η κυβέρνηση του Καναδά ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία να της επιτραπεί να χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως διακομιστικό σταθμό για την απόσυρση των δυνάμεών της από το Αφγανιστάν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αλληλένδετες» όλες οι πτυχές του σύνθετου παζαριού(2017-06-17 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση στη Γενεύη στις 28 Ιούνη(2017-06-11 00:00:00.0)
Συνεχείς διαβουλεύσεις και παζάρεμα(2017-06-01 00:00:00.0)
«Πυρετός» επαφών σε Αθήνα, Λευκωσία, Αγκυρα, Νέα Υόρκη(2017-01-06 00:00:00.0)
«Ενδιαφέρον» και πιέσεις από ΗΠΑ - Γερμανία(2010-10-12 00:00:00.0)
Με διάλογο θα λυθεί το θέμα στην οδό Λήδρας(2005-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ