Γιατί οι μεγαλοεπιχειρηματίες κόπτονται υπέρ της «απελευθέρωσης»; Τι θα κερδίσουν από την ασύρματη σταθερή τηλεφωνία, τα κινητά τρίτης γενιάς, τις υπηρεσίες του διαδικτύου, τον τερματικό και άλλον εξοπλισμό; Μερικές εκτιμήσεις για την ελληνική και διεθνή αγορά και την εξέλιξή τους τα επόμενα χρόνια
Τα κέρδη του ΟΤΕ είναι υψηλά και αναμένονται υψηλότερα, λόγω των συνεχών αυξήσεων στα τιμολόγιά του |
Ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα στη λεγόμενη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών - στην παράδοσή τους, δηλαδή, στο μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου αυτό να βγάλει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος και από το αγαθό της επικοινωνίας - σήμερα θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές απαντήσεις στα προαναφερόμενα ερωτήματα. Κι αυτό, με βάση έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με αντικείμενο την «ποιοτική και ποσοτική ανάλυση της αναμενόμενης ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα». Μια μελέτη, που πραγματεύεται την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, για τα αμέσως επόμενα χρόνια ή το μεσοπρόθεσμο μέλλον.
Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών αναπτύσσεται παγκοσμίως με ρυθμούς υψηλότερους άλλων οικονομικών κλάδων |
Προειδοποιούν, βέβαια, ότι οι ρυθμοί της ανάπτυξης θα είναι χαμηλότεροι από αυτούς που ίσχυσαν για την πενταετία 1994 - 1998. Βεβαιώνουν, όμως, ότι θα συνεχιστούν, καθώς νέες υπηρεσίες και προϊόντα θα προστίθενται στα υφιστάμενα, καλύπτοντας ανάγκες των χρηστών, που ως τώρα έχουν παραμείνει ανεκπλήρωτες (υπηρεσίες ευρείας ζώνης, διακίνηση δεδομένων από ασύρματα δίκτυα, τηλεδιάσκεψη, κλπ.)
Τονίζουν ότι οι νέες υπηρεσίες και εφαρμογές υποστηρίζονται συνήθως από νέων τύπων τερματικές συσκευές και δικτυακό εξοπλισμό, τροφοδοτώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερους κύκλους ανάπτυξης της σχετικής βιομηχανίας. Συμπληρώνουν ότι το επόμενο κύμα της ανάπτυξης θα εξακολουθήσει να στηρίζεται στις επικοινωνίες δεδομένων και την εξέλιξη των υπηρεσιών των ασύρματων δικτύων.
Γενικώς, στην έρευνα τονίζεται ότι στα επόμενα χρόνια αναμένεται:
- Σταθερή αύξηση της χρήσης υπηρεσιώνδιακίνησης δεδομένων. Ο ρυθμός αύξησης της κίνησης δεδομένων είναι πολλαπλάσιος εκείνου της φωνής, με αποτέλεσμα τη μετάπτωση των δημόσιων τηλεπικοινωνιακών δικτύων από «φωνο-κεντρικά» σε «δεδομενο-κεντρικά».
- Ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας της ασύρματης πρόσβασης σε υπηρεσίες δεδομένων. Μετά την εξοικείωση του κοινού με τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, η πρόσβαση σε δεδομένα από κινητά τερματικά θεωρείται ότι θα καθοδηγήσει την εξέλιξη των δικτύων ασύρματης τεχνολογίας. Επίσης, σημαντική ώθηση φαίνεται να δίνεται και στην αγορά των κινητών τερματικών, που, εκτός των λειτουργιών τηλεφώνου, καλούνται να υποστηρίξουν και λειτουργίες μίνι υπολογιστικού συστήματος.
Οι νέες υπηρεσίες υποστηρίζονται από νέες τερματικές συσκευές, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη της σχετικής βιομηχανίας |
- Εντατικοποίηση της χρήσης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων.
Ακολουθούν λεπτομερέστερες αναφορές στους τομείς της σταθερής τηλεφωνίας - ενσύρματης και ασύρματης, της κινητής και της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των χρηστών. Πέρα από πληροφορίες που παρατίθενται και οι οποίες προκύπτουν από το ρεπορτάζ των τηλεπικοινωνιών, σημειώστε ότι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των τεχνολογιών, του αριθμού των χρηστών και των οικονομικών μεγεθών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου ανήκουν στο ΕΜΠ.