Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τώρα αξιώνουν άρση των ... «στρεβλώσεων»

Ζητούν προτεραιότητα στη χρήση των μονάδων τους και νέους προνομιακούς όρους λειτουργίας

Προτεραιότητα στη χρήση των μονάδων τους και νέες ρυθμίσεις πριμοδότησης της λειτουργίας τους, με ποικίλες παρεμβάσεις και στα τιμολόγια, ζητούν οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο. Η νέα «ατζέντα» αξιώσεων, προκειμένου να γίνει σύντομα το επόμενο βήμα της «απελευθέρωσης», παρουσιάστηκε - καθόλου τυχαία - την ίδια μέρα που η διοίκηση της ΔΕΗ ανέλυσε τη νέα τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, με ανατροπές που θέτουν τις βάσεις για νέες αρνητικές ρυθμίσεις υπέρ των ιδιωτών και για νέα χαράτσια σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), που εκπροσωπεί τις ELPEDISON, ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER, ΗΡΩΝ ΙΙ, PROTERGIA, κάνει λόγο για «στρεβλώσεις» γενικότερα στην αγορά και ειδικότερα στη χονδρεμπορική αγορά. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αν. Καλλιτσάντσης συνέδεσε το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων από τα μέλη του με το αν θα «βελτιωθεί το μοντέλο της αγοράς και αρθούν οι υφιστάμενες στρεβλώσεις και ανισορροπίες».

Ζητούν, αρχικά, οι μονάδες τους να χρησιμοποιηθούν κατά προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια, με παράλληλη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής. Ισχυρίζονται ότι με βάση το κόστος εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (1 δισ. ευρώ ανά έτος από το 2013), η χρήση των μονάδων τους θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ έως το 2020.

Ζητούν, επίσης, την άρση κάθε εμποδίου συμμετοχής τους στην υδροηλεκτρική παραγωγή, αλλά και τον λιγνίτη. «Εξυγίανση της χονδρεμπορικής αγοράς», τόσο για τη σύνδεση της Οριακής Τιμής Συστήματος με το κόστος παραγωγής, με στόχο βεβαίως την αύξησή της, όσο και με νέες ρυθμίσεις για τη χρήση των νερών και τις δηλώσεις ισχύος. Η χρήση των νερών είναι σημαντικό θέμα, καθώς από αυτήν εξαρτάται η δυνατότητα εισόδου ή μη στο Σύστημα των ακριβότερων μονάδων φυσικού αερίου. Ζητούν σύνδεση της οριακής τιμής και με τα τιμολόγια και αύξηση των ρυθμιζόμενων μερών τους, που σημαίνει νέες επιπρόσθετες αυξήσεις για τα νοικοκυριά.

Ωστόσο, δεν περιορίζονται σε αυτές τις απαιτήσεις. Αξιώνουν διμερείς συμβάσεις για την απορρόφηση της παραγωγής τους, επιπρόσθετες αποζημιώσεις για «εξισορρόπηση κινδύνων», αλλά και άρση κάθε περιορισμού χρήσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που υφίστανται ή υλοποιούνται αυτήν την περίοδο. Με βάση την κυβερνητική πολιτική, την τρόικα, αλλά και τις ρυθμίσεις που δρομολογούνται, είναι δεδομένο ότι ήδη οδεύει προς ικανοποίηση ένα σημαντικό μέρος των «προτάσεων» των παραγωγών ηλεκτρισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ