Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κρατική επιτροπή για τον Καζαντζάκη

Τη σύσταση δωδεκαμελούς επιτροπής, με στόχο την επανέκδοση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού, δεδομένων των εμποδίων, εδώ και χρόνια για την επανέκδοση όσο και μετάφραση των έργων του μεγάλου συγγραφέα.

Η επιτροπή θα συνεργάζεται με τις εκδόσεις Καζαντζάκη - Πάτροκλος Σταύρου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (θα είναι ο συντονιστής του εγχειρήματος) το Ιδρυμα «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη», το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και ίσως και άλλους φορείς. Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη είχε αναλάβει «εκστρατεία» για το θέμα, συγκεντρώνοντας 4.008 υπογραφές προσωπικοτήτων των Γραμμάτων, των Τεχνών, της πολιτικής και συλλογικών φορέων, από 92 χώρες από όλες τις ηπείρους, που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή της Εταιρείας προς την ελληνική πολιτεία.

Η επιτροπή καλείται, όχι μόνο να επανεκδώσει το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, με ερμηνευτικά σχόλια και σημειώσεις, αλλά και να συγκεντρώσει όλα τα ανέκδοτα χειρόγραφα (ημερολόγια, επιστολογραφία κ.λπ.), όπου και αν βρίσκονται, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε χέρια ιδρυμάτων ή ιδιωτών. Επίσης, όλα τα κείμενα που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε περιοδικά, επιθεωρήσεις, εφημερίδες κ.λπ. Το υλικό αυτό θα εκδοθεί.

Το κόστος των εκδόσεων στα Ελληνικά αναλαμβάνουν οι εκδοτικοί οίκοι. Για τις μεταφράσεις, η επιτροπή θα διερευνήσει τις δυνατότητες που προσφέρουν ξένοι εκδοτικοί οίκοι.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org