ΠΕΚΙΝΟ.-- Μία νέα τεχνολογία εμπλουτισμού χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου που μπορεί να οδηγήσει στην ενεργειακή αυτάρκεια της Κίνας για τα επόμενα 3.000 χρόνια ανακοίνωσαν χτες Κινέζοι επιστήμονες.
Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση, η τεχνολογία αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε στο υπ' αριθμόν 404 εργοστάσιο της Κινεζικής Εθνικής Πυρηνικής Εταιρείας (CNNC) στην έρημο Γκόμπι της επαρχίας Γκανσού. Δε δημοσιοποιήθηκε η παραμικρή επιπρόσθετη λεπτομέρεια σχετικά με αυτή τη νέα τεχνολογία. Ανάλογες τεχνολογικές μέθοδοι επανεμπλουτισμού χρησιμοποιημένου ουρανίου και πλουτωνίου που διαθέτουν χώρες όπως η Ρωσία, η Ινδία και η Ιαπωνία καλύπτονται από παρόμοιο πέπλο «μυστηρίου» καθώς θεωρούνται κρατικό μυστικό και μη εξαγώγιμο προϊόν.
Η Κίνα διαθέτει 13 πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ενεργειακής ισχύος 10,15 γιγαβάτ με στόχο την αύξηση της ενεργειακής παραγωγής σε 40 ή και 80 γιγαβάτ ως το 2020. Επιπλέον η χώρα διαθέτει αποδεδειγμένα κοιτάσματα 171.400 τόνων ουρανίου σε οκτώ επαρχίες που με τα μέχρι πρότινος δεδομένα θα αρκούσαν για περίπου 50 ή 70 χρόνια, αλλά που με τη νέα τεχνολογία θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια στην Κίνα ως το 5000 μ.Χ.