Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πολιτικοί κλυδωνισμοί και κυβερνητικές αποχωρήσεις

IΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τις πρώτες επαφές του με την αντιπολίτευση είχε, χθες, ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την παραμονή του στη διακυβέρνηση της χώρας μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του μεγαλύτερου εταίρου του. Ο Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι, στον οποίο εξέφρασε την υποστήριξή του ο Πρόεδρος Ζαρντάρι (επικεφαλής και του κυβερνώντος κόμματος) συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Λίγκας - Ν, της οποίας ηγείται ο προκάτοχός του Σαρίφ, και με το έτερο αντιπολιτευόμενο μεγάλο κόμμα, την Πακιστανική Μουσουλμανική Λίγκα - Q. Εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων δήλωναν ότι στην παρούσα φάση δεν σκοπεύουν ούτε να «ρίξουν» τον Γκιλάνι, αλλά ούτε και να τον στηρίξουν.

Από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Γκιλάνι, αποχώρησε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το Κίνημα «Μουταχίντα Καούμι», διαμαρτυρόμενο για την απόφαση σημαντικής αύξησης της τιμής των καυσίμων, που ανακοινώθηκε την Πρωτοχρονιά και οδηγεί αυτόματα σε εκτόξευση της τιμής σειράς βασικών προϊόντων, σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει κάτω από το όρια της φτώχειας και ο πληθωρισμός, επισήμως, κινείται στο 15%. Ανάλογες απόψεις είχε διατυπώσει αποσυρόμενο από την κυβέρνηση και το μικρότερο συγκυβερνών κόμμα, «Τζαμιάτ Ουλεμά Ισλάμ».

Χωρίς τους δύο αποχωρήσαντες, το Πακιστανικό Λαϊκό Κόμμα του Γκιλάνι δεν έχει την πλειοψηφία των 172 εδρών στο 342μελές Κοινοβούλιο. Αναλυτές, πάντως, εκτιμούσαν ότι, ακόμη και έτσι, δύσκολα θα «πέσει» ο Γκιλάνι, καθώς η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη. Αυτό καθιστά ακόμη πιο απίθανο το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν μεταξύ τους στην προοπτική κατάθεσης πρότασης μομφής, πόσο μάλλον να συμφωνήσουν και με τους αποχωρήσαντες από τον κυβερνητικό συνασπισμό, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερο θέλουν να προστατευθούν από τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και λιγότερο να προτείνουν κάτι πραγματικά διαφορετικό.

Αυτοί που φαίνεται, πάντως, να ανησυχούν σοβαρά είναι οι Αμερικανοί, καθώς η διασφάλιση απόλυτης σταθερότητας και ανεμπόδιστης συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο είναι προϋπόθεση για κλιμάκωση των επιχειρήσεων, που, ουσιαστικά, διεξάγουν εντός Πακιστάν, μια εξέλιξη που η Ουάσιγκτον θεωρεί κρίσιμης σημασίας για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών της σχεδίων στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ