Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Οργή και ένταση μετά το αιματοκύλισμα

Τεταμένα είναι τα πνεύματα με την υποδαύλιση θρησκευτικών αντιθέσεων
Τεταμένα είναι τα πνεύματα με την υποδαύλιση θρησκευτικών αντιθέσεων
KAΪΡΟ.--

Με ανάπτυξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων γύρω από τις μεγαλύτερες εκκλησίες των Κοπτών Χριστιανών και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και λιμάνια, αλλά και στους δρόμους των «μεικτών» πόλεων, οι αιγυπτιακές αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη χριστιανική μειονότητα και στη μουσουλμανική πλειοψηφία της χώρας. Αφορμή για τα εξαιρετικά τεταμένα πνεύματα, η επίθεση αυτοκτονίας που αιματοκύλισε την Κοπτική Εκκλησία των Αγίων παραμονή των Χριστουγέννων, για τους Κόπτες, ή Πρωτοχρονιάς για τους υπόλοιπους Χριστιανούς. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 20 πιστοί (και ο καμικάζι), ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 70. Πρόκειται για την αιματηρότερη επίθεση κατά χριστιανικού στόχου στην Αίγυπτο, όπου το 10% των 80 εκατομμυρίων κατοίκων είναι Χριστιανοί. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Ενα μήνυμα, όμως, που αναρτήθηκε σε ισλαμιστική ιστοσελίδα μετά την έκρηξη, ανέφερε ότι «η επίθεση ήταν η πρώτη στάλα μιας δυνατής βροχής».

Το μακελειό πυροδότησε ξέσπασμα οργής των Χριστιανών Κοπτών, και άλλων δογμάτων, που κατηγορούν ανοιχτά τις αιγυπτιακές αρχές για αδιαφορία και ανεπάρκεια ως προς την προστασία τους, ως κορύφωση, όπως λένε, της συνολικότερης πολιτικής διακρίσεων σε βάρος τους που εκφράζεται «και στο γεγονός ότι σε 52 βίαιες επιθέσεις εναντίον τους, μεταξύ 2008 - 2010, δεν έχει υπάρξει καμία δίωξη». Η οργή οδήγησε σε σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα σε εξοργισμένους Χριστιανούς Κόπτες και σε δυνάμεις καταστολής στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο προχθές με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 45 αστυνομικών. Χθες, η αιγυπτιακή αστυνομία διέλυσε βίαια ειρηνική συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων στο Κάιρο, όχι μόνο Χριστιανών, στη μνήμη των θυμάτων, και απαγόρευσε στα τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδώσουν εικόνες.

Εκκλήσεις ενότητας

Ο Πρόεδρος Μουμπάρακ έσπευσε να καταδικάσει την «αποτρόπαια» επίθεση, να δεσμευτεί για τιμωρία των ενόχων (ήδη ανακρίνονται επτά ύποπτοι), να μιλήσει για «ξένο δάκτυλο» εννοώντας σαφώς την «αλ Κάιντα» και παρακλάδια της και να ζητήσει ενότητα. Εκκληση ενότητας απηύθυναν και οι ηγεσίες των χριστιανικών εκκλησιών της Αιγύπτου και η μουσουλμανική θρησκευτική ηγεσία της χώρας, αν και η προτροπή του πάπα Βενέδικτου «για προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή» προκάλεσε δυσφορία στην ισλαμική ιεραρχία στην Αίγυπτο που μίλησαν για «παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας». Την καταδίκη τους εξέφρασαν και η ισλαμιστική οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και σειρά από χώρες, καθώς σε αρκετές από αυτές (όπως Γερμανία, Αυστρία και Γαλλία) λαμβάνονται έκτακτα μέτρα προστασίας των Κοπτών Χριστιανών.

Σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές, στο διαδίκτυο έχει κυκλοφορήσει, εδώ και βδομάδες, μια «λίστα στόχων προς δολοφονία» που αποτελείται συνολικά από 150 Κόπτες Χριστιανούς που ζουν σε διάφορες χώρες. Η λίστα φιλοξενείται σε ιστότοπο που αναδημοσιεύει ανακοινώσεις της «αλ Κάιντα», αλλά και της ιρακινής οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ», που είχε αναλάβει την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στη χριστιανική εκκλησία της Βαγδάτης, πριν από λίγες μέρες. Οι απειλές κατά των χριστιανών, στην ιστοσελίδα, έχουν πολλαπλασιαστεί επειδή, όπως υποστηρίζεται, «οι χριστιανικές εκκλησίες και ιδιαίτερα οι κόπτες εμποδίζουν γυναίκες που έχουν προσηλυτιστεί στο Ισλάμ να ασκήσουν την πίστη τους κρατώντας τες περιορισμένες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάζει την επίθεση το ΚΚΕ(2017-05-27 00:00:00.0)
Κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» για 3 μήνες(2017-04-11 00:00:00.0)
«Παρών» δηλώνει ο στρατός ενώ αυξάνεται η ένταση(2013-06-26 00:00:00.0)
Παραμένει η ένταση(2012-09-19 00:00:00.0)
Νέο κρούσμα επίθεσης μουσουλμάνων σε κόπτες(2012-08-03 00:00:00.0)
...και «χριστιανικά όνειρα»(2007-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ