Πλατιά σύσκεψη με τη συμμετοχή πλήθους φορέων διοργάνωσε το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ
Από τη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης |
Σημειώθηκε ότι το πρόβλημα της εξάρτησης δεν είναι θέμα μόνο των ειδικών. Πρέπει να γίνει υπόθεση της πάλης όλου του λαού. Αμεσα συμφωνήθηκε να γίνει μια συνέντευξη Τύπου και μια κινητοποίηση πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή.
Το πλαίσιο κοινής δράσης καθορίστηκε σε τρεις άξονες:
Με βάση το σχέδιο νόμου, η νεοσύστατη Διεύθυνση Εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας αναλαμβάνει: «Την άσκηση εποπτείας και ελέγχου των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών κλινικών σε ό,τι αφορά τις μονάδες αντιμετώπισης των εξαρτήσεων». «Τον προγραμματισμό για τη δημιουργία και ανάπτυξη της αναγκαίας κτιριακής υποδομής, έγκριση σκοπιμότητας των δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων κατόπιν συνεργασίας με τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών». «Την επιχορήγηση από πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή οποιαδήποτε πηγή εσόδων των Δημόσιων και Ιδιωτικών Μονάδων για την αντιμετώπιση της εξάρτησης».
Δηλαδή η κυβέρνηση: Εκχωρεί για πρώτη φορά στις ιδιωτικές κλινικές της χώρας δικαίωμα λειτουργίας μονάδων απεξάρτησης. Ανοίγει το δρόμο της νομιμοποίησης των παράνομων ξενώνων «απεξάρτησης», που χρόνια τώρα λειτουργούν χωρίς άδεια. Επιδοτεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο για τη διεύρυνση της δραστηριότητάς τους και στον ευαίσθητο και ιδιαίτερα ευάλωτο χώρο της θεραπείας των εξαρτήσεων.
Συνολικά, όπως τόνισε ο Η. Κονδύλης, «η κυβέρνηση εγκαταλείπει την πρόληψη, οδηγεί τις δημόσιες υπηρεσίες απεξάρτησης σε αυτοσυρρίκνωση, αντιπροτείνοντας ως λύση τη γενίκευση της υποκατάστασης και την παροχή υπηρεσιών σε ανταποδοτική βάση από τον ιδιωτικό τομέα».
Διαπίστωση που υιοθετήθηκε από το σύνολο των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Ο Π. Γεωργάκας (ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ»), ο Θ. Τσιούμπας (ΚΕΘΕΑ), ο Σ. Λαϊνάς (ΠΠΑ ΑΠΘ) παρουσίασαν πώς μέσα από την πολιτική υποχρηματοδότησης, που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση, προωθείται η χρηματοδοτική και θεσμική απαξίωση των κέντρων πρόληψης - έχει δοθεί μόλις το 50% της κρατικής επιχορήγησης για τη λειτουργία τους για το 2010 και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι - ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός των στεγνών προγραμμάτων των ΚΕΘΕΑ, ΨΝΑ και ΨΝΘ με μείωση της επιχορήγησης έως και 15% για το 2010. Οπως είπαν, την ίδια ώρα δίνεται πακτωλός χρημάτων για την ενίσχυση και διεύρυνση των προγραμμάτων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ - αυξήθηκε κατά 60% την τελευταία 5ετία - ο οποίος προγραμματίζει τη δημιουργία 17 νέων κέντρων και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην προσφορά υπηρεσιών θεραπείας των εξαρτήσεων.