Τρίτη 4 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΕΔΒ
Μέρος του σχεδιασμού για το σχολείο της «αγοράς»

Η κατάργηση του ΟΕΔΒ εντάσσεται στο σχεδιασμό για υποβάθμιση του βιβλίου στο σχολείο της «αγοράς»

Η κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των αναδιαρθρώσεων, για να προσαρμοστεί το σχολείο στις ανάγκες της «αγοράς». Ο ΟΕΔΒ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) καταργείται, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, στο Υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη βδομάδα, και αντικαθίσταται από νέο φορέα (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) που, μεταξύ άλλων, θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, την οργάνωση και το συντονισμό της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή.

Η κατάργηση του ΟΕΔΒ και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε ένα ΝΠΙΔ σημαίνει ότι ο σχεδιασμός για τα σχολικά βιβλία δίνεται σε ένα φορέα που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, άρα με κριτήριο το κέρδος. Μάλιστα, ο νέος φορέας (θα είναι μετεξέλιξη του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών) θα έχει αρμοδιότητες και για την «ανάπτυξη και επιχειρησιακή εκμετάλλευση του συνόλου των κεντρικών υποδομών, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των ψηφιακών εφαρμογών μάθησης που έχουν αναπτυχθεί διαχρονικά, περιλαμβανομένου και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου». Πρακτικά, δημιουργείται ένα ΝΠΙΔ με διάφορες αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων και αυτές για το σχολικό βιβλίο.

Η παραπάνω αλλαγή είναι ενταγμένη στο συνολικό σχεδιασμό για την υποβάθμιση του βιβλίου, η οποία μεθοδεύεται εδώ και καιρό και έχει άμεση σχέση με το «νέο» σχολείο της «αγοράς». Στο «ψηφιακό» σχολείο, όπως το έχει ονομάσει το υπουργείο Παιδείας, τα βιβλία θα είναι ...υποστηρικτικά μέσα των ηλεκτρικών μέσων και όχι το αντίθετο! Η επιλογή αυτή δεν έχει σχέση μόνο με την εισβολή των επιχειρήσεων νέων τεχνολογιών στο σχολείο, αλλά με την αλλαγή της φυσιογνωμίας του σχολείου, στο περιεχόμενό του. Το σχολείο που «οραματίζονται» δε θέλει μελέτη και εμβάθυνση στη γνώση, αλλά εύκολη λήψη ορισμένων βασικών δεξιοτήτων.

Το ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων διαμαρτύρεται για την απόφαση κατάργησης του Οργανισμού και, μεταξύ άλλων, θεωρεί ότι «η κατάργηση του ΟΕΔΒ, υπεύθυνου για τη δημόσια και δωρεάν χορήγηση των σχολικών βιβλίων, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την εκπαιδευτική διαδικασία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ