Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων με την Κίνα

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συμφωνίες άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου Κίνα και Πακιστάν. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο έφτασε στο Ισλαμαμπάντ με πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, εξασφαλίζοντας την υπογραφή 13 συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας με το Πακιστάν, που αφορούν σ' ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, από την ενέργεια μέχρι τον κατασκευαστικό τομέα. Στις συμφωνίες, που δεν δημοσιοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες είναι και η κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Κίνα με τη σειρά συμφωνιών που υπέγραψε επιχειρεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις ΗΠΑ και την Ινδία, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις της Ουάσιγκτον ότι το Πακιστάν πρέπει να ενισχύσει τη δράση του εναντίον των «Ταλιμπάν». Ο Κινέζος πρωθυπουργός σημείωσε ότι το Πεκίνο θα σταθεί επίσης στο πλευρό του Πακιστάν και της διεθνούς κοινότητας, όσον αφορά την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», σημειώνοντας ότι η επίσκεψη εξελίχθηκε καλύτερα από τις όποιες προσδοκίες.

Την ίδια στιγμή στο Πακιστάν συνεχίζονται οι συγκρούσεις Αμερικανών και πακιστανικού στρατού εναντίον «Ταλιμπάν», με αποτέλεσμα τουλάχιστον 24 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους τις προηγούμενες μέρες, σε επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή Κίμπερ, ενώ «Ταλιμπάν» επιτέθηκαν σε ομάδα ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, καταστρέφοντας δύο φορτηγά πετρελαίου.

Στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων κατοχικοί και Αφγανοί στρατιώτες, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας «Ταλιμπάν» εναντίον βάσεων, στην Καμπούλ και την Κουντούζ.

Τέλος, λίγες μέρες πριν την ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την ανανέωση της θητείας των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην ασιατική χώρα, το Σαββατοκύριακο, ευχαριστώντας τους Γερμανούς στρατιώτες για την «προσφορά τους, σε μία ιδιαίτερα επικίνδυνη αποστολή»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ