Αποφασισμένη να περιφρουρήσει την ασφαλή μεταφορά τον πολιτών του νομού, δηλώνει με ανακοίνωσή της η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης, με αφορμή το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση για την ανανέωση της Σύμβασης με τον ΟΑΣΘ και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή ως το τέλος του Φλεβάρη, στο οποίο όπως αναφέρει δε λήφθηκε υπόψη καμία πρότασή της. «Η κυβέρνηση προχωρά χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΔΣ της ΤΕΔΚ, που αποστέλλεται προς τους αρμόδιους υπουργούς που υπογράφουν το Σχέδιο Νόμου, τους βουλευτές και τους φορείς του νομού και παραθέτονται ορισμένες από τις προτάσεις που κατέθεσε η ΤΕΔΚ και απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, η ΤΕΔΚ είχε προτείνει τη δημιουργία Ενιαίου Διαδημοτικού Φορέα Συγκοινωνιών, που θα αναλάμβανε αποφασιστικές αρμοδιότητες στο σχεδιασμό, το συντονισμό και τον έλεγχο του συστήματος συγκοινωνιών ενόψει του υπό συζήτηση νομοσχεδίου και της ανανέωσης της σύμβασης του ΟΑΣΘ, της λειτουργίας των ΚΤΕΛ, της καθιέρωσης νέων διαδημοτικών γραμμών στην ύπαιθρο, της μελλοντικής λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ, της επικείμενης δημοπράτησης της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας και των προτάσεων για τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Αντί αυτού όμως, το υπουργείο προχωρεί στη δημιουργία του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), ενός 11μελούς οργάνου, η πλειοψηφία των μελών του οποίου είναι διορισμένα και άρα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση. Και η ΤΑ εκπροσωπείται μόνο με 3 μέλη.
Απορρίφθηκε και η πρόταση για τη δυνατότητα εκτέλεσης Αστικής Συγκοινωνίας από τους ΟΤΑ, αφού το υπουργείο δίνει το δικαίωμα στους ΟΤΑ να εκτελούν συγκοινωνιακό έργο μόνο σε δευτερεύουσες «άγονες» γραμμές. Επιλογή που θα έχει ως αποτέλεσμα τον εκφυλισμό των περιφερειακών γραμμών, τις οποίες θα αναγκαστούν να αναλάβουν οι Δήμοι επωμιζόμενοι το κόστος για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες τους. Για το συγκοινωνιακό έργο που θα αναλάβουν οι δήμοι, δε θα επιχορηγούνται από το κράτος, σε αντίθεση με τον ΟΑΣΘ. Ακόμη όμως κι αν κάποιος δήμος αποφασίσει να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για να οργανώσει αστική συγκοινωνία, θα παίρνουν άδεια, μόνο αν δεν ενδιαφέρεται ο ΟΑΣΘ.
Ακόμη και η επέκταση των αστικών συγκοινωνιών στους δήμους, που σήμερα δεν εξυπηρετούνται, παραπέμπεται στο ΣΑΣΘ 6 μήνες μετά τη σύστασή του. Ενώ καταργείται και η επιδότηση της ΤΑ (10%) από το κόμιστρο του αστικού εισιτηρίου, που προβλέπονταν να περιέρχεται στους ΟΤΑ, προκειμένου να ανταποκριθούν στις δαπάνες για τη συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου όπου εκτελείται συγκοινωνία.