Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ
Προβλέπει μαζικές διώξεις σε βάρος μεταναστών

Νέα «πογκρόμ», διώξεις, απελάσεις, μαζικές φυλακίσεις ακόμη και ανηλίκων, για τους μετανάστες, προβλέπει το νομοσχέδιο, ενσωματώνοντας στο ελληνικό Δίκαιο την κοινοτική οδηγία 115/2008 για την αναδιαμόρφωση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χτες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αναμένεται η ψήφισή του μέσα στο Γενάρη. Το νομοσχέδιο καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ η συζήτηση ήταν αφορμή για ένα ακόμη ρατσιστικό παραλήρημα από το ΛΑ.Ο.Σ.

Για «υποκρισία» της ΕΕ και όσων υιοθετούν τις πολιτικές της, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ενώ σχολιάζοντας το νομοσχέδιο επισήμανε: «Υιοθετείται η ευρωπαϊκή οδηγία 115/2008, που είχε ονομαστεί "οδηγία ντροπής" όχι από το ΚΚΕ, αλλά και από τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ! Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ έρχεται να την ενσωματώσει στο εθνικό Δίκαιο», τονίζοντας πως «εμείς την θεωρούμε απαράδεκτη». Οσον αφορά τη χορήγηση ασύλου, τόνισε πως «τα ποσοστά ασύλου που δίνονται είναι 0,06%. Στην ΕΕ είναι παρόμοια», ξεκαθαρίζοντας πως «δε συμφωνούμε με την έννοια λαθρομετανάστες. Κανείς δεν είναι λαθραίος σ' αυτήν τη ζωή».

Ο Θ. Παφίλης ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ προτείνει «οι άνθρωποι που είναι εδώ και θέλουν να μείνουν να έχουν ισότιμα δικαιώματα». Τόνισε επίσης ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου «προβλέπεται παιδιά να κρατούνται μέχρι 18 μήνες», καθώς και «μαζικές φυλακίσεις και απελάσεις», ενώ για όσους κρατηθούν «μετά απαγορεύεται η είσοδος ακόμη και αν έλθουν νόμιμα». Συνέχισε, λέγοντας ότι «με την εφαρμογή αυτού του νόμου δε θα σταματήσει η μετανάστευση», αλλά «θα οδηγήσει σε πογκρόμ». Τέλος, σημείωσε ότι στους όποιους μηχανισμούς δεν είναι δυνατόν να εμπλέκονται ιδιώτες, όπως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας.

«Το νομοσχέδιο αφορά μόνον τους αιτούντες άσυλο», υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, λέγοντας πως «δεν πρόκειται για διαδικασία αδειοδότησης μεταναστών». Οσον αφορά τις επιταγές της ΕΕ ήταν σαφής, λέγοντας πως «την οδηγία είμαστε υποχρεωμένοι να την υιοθετήσουμε λόγων των διεθνών δεσμεύσεών μας», ενώ «στις 24 του μηνός υπάρχει προθεσμία για την ενσωμάτωση της οδηγίας». Οσον αφορά τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει προοπτική αποτροπής των μεταναστευτικών ροών χωρίς ένα αποτελεσματικό σύστημα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου». Παράλληλα, υποστήριξε πως «ασκούμε ειδική διπλωματία για το θέμα της εφαρμογής του Δουβλίνο 2», τασσόμενος υπέρ της αναθεώρησής του.

Το νομοσχέδιο κινείται «σε σωστή κατεύθυνση», υποστήριξε η Μαρία Κόλλια, υπερασπιζόμενη την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία «αν εφαρμόζονταν θα είχαμε αποτελέσματα». Επισήμανε, παράλληλα, ότι «καλή η ΦΡΟΝΤΕΞ και οι περιπολίες, είναι, όμως, ανίκανες να αντιμετωπίσουν το κύμα λαθρομετανάστευσης», που υφίσταται σε «ημι-παράνομο καθεστώς».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Αθ. Πλεύρης, είπε: «Οι μετανάστες προσπαθούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της κοινωνίας μας» και «έχουν έλθει ληστρικά στη χώρα χωρίς να τους καλέσει κανένας». Πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές φυλακές έχουν 12, 5 χιλιάδες που οι 7,5 χιλιάδες είναι αλλοδαποί», κατηγορώντας όσους ανακαλύπτουν εναντίον των μεταναστών «υποτιθέμενη βία, ενώ δεν μιλάνε για την βία που δέχονται οι συμπολίτες μας». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος, υποστηρίζοντας ότι ενώ «υπάρχουν θετικές ρυθμίσεις» συνολικά «το μέλημα είναι η καταστολή». Είπε πως «η αφαίρεση του θέματος του ασύλου από την αστυνομία είναι σε θετική κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ