Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
Με βάση το «δίκιο» του... βιομηχάνου

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τεχνικά επαγγέλματα, αδειοδότηση μεταποίησης και Επιχειρηματικά Πάρκα υλοποιούν τις απαιτήσεις των μεγαλοβιομηχάνων

Με «τυφλοσούρτη» το μανιφέστο ασυδοσίας του ΣΕΒ, περί των 250 εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, νομοθετεί η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει πλήρως και απαρέγκλιτα τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ γενικότερα. Το νομοσχέδιο «για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις των βιομηχάνων σε 3 βασικά πεδία: Στην αδειοδότηση Τεχνικών Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων, στις διαδικασίες αδειοδότησης βιομηχανικών μονάδων και στο θεσμικό πλαίσιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα.

Στο πρώτο πεδίο, αντί η κυβέρνηση να εκσυγχρονίσει και καταστήσει λειτουργικότερο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που έχει σαν βάση νομοθεσία του 1934 και ένα μεγάλο πλήθος υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν στη συνέχεια, σπεύδει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, που επεσήμανε για τα «επαγγελματικά δικαιώματα συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων (π.χ. ηλεκτροτεχνίτες, πρακτικοί μηχανικοί, θερμαστές, χειριστές κλαρκ», ότι προκαλούσαν «σε συνδυασμό με τις κατώτατες αμοιβές, ελάχιστες ώρες και την υποχρέωση χρήσης τους, αύξηση κόστους, ακρίβεια και χαμηλή ανταγωνιστικότητα». Στο πλαίσιο αυτό ζητούσε: «απλοποίηση της νομοθεσίας χορήγησης επαγγελματικών αδειών. Αξιοποίηση των πιστοποιημένων επαγγελματικών περιγραμμάτων του ΕΚΕΠΙΣ». Απλοποίηση σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση είναι αυτό που κάνει η κυβέρνηση, πριν ακόμη «στεγνώσει το μελάνι» στα ντοκουμέντα του ΣΕΒ, λες και είχαν από καιρό συμφωνήσει τα επόμενα κοινά τους βήματα. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης, σημείωνε μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Δε χωρά αμφιβολία ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα τα τεχνικά επαγγέλματα και δραστηριότητες όπως, εγκατάστασης, συντήρησης και χειρισμού ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ηλεκτροσυγκολλήσεις, οξυγονοκολλήσεις κλπ. χρήζει εκσυγχρονισμού και απλοποίησης».

Η παρέμβαση της κυβέρνησης αφορά στα 16 επαγγέλματα αρμοδιότητας της ΓΓ Βιομηχανίας για τα οποία χρειάζονται συνολικά 204 άδειες για την άσκησή τους: Γομωτής Πυροδότης Εργων. Πρακτικός Μηχανικός. Ηλεκτροσυγκολλητής. Οξυγονοκολλητής. Ψυκτικός. Υδραυλικός. Χειριστής Μηχανημάτων Τεχνικών Εργων. Επαγγελματίας Αερίων Καυσίμων. Ηλεκτρολόγος. Χειριστής Μηχανημάτων Προβολής Κινηματογραφικών Ταινιών. Θερμαστής - Αρχιθερμαστής. Εργοδηγός Μηχανολόγος. Χειριστής Ανυψωτικών Μηχανημάτων Τήξεως Αλουμίνας. Ηλεκτρολόγος Θεάτρου. Σχεδιαστής Μηχανουργός. Επαγγελματίας Καυστήρων υγρών καυσίμων.

Βασικές αλλαγές είναι: ο δραστικός περιορισμός των απαιτούμενων αδειών (προσόντων, προϋπηρεσίας κλπ). Για παράδειγμα, αντί για προϋπηρεσία θα αρκεί η παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης. Μειώνεται ο χρόνος έκδοσης των αδειών. Εισάγονται ιδιωτικοί φορείς στις εξετάσεις. Αναμορφώνεται η εξεταστέα ύλη. Βασικός στόχος είναι να δοθεί στα μεγάλα αφεντικά η δυνατότητα να απασχολούν με «ευελιξία» το τεχνικό προσωπικό τους, αλλά και να διευρύνουν τη βάση του, επεμβαίνοντας και σε δικαιώματα, αμοιβές, χρόνο εργασίας, αφού θα έχουν πολύ περισσότερες επιλογές. Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις και για τους ελεύθερους επαγγελματίες με τις αντίστοιχες ειδικότητες.

«Απλοποίηση» προωθείται και στο πεδίο αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, με την αναμόρφωση του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το 2005. Το υπουργείο «βάζει μπροστά» τις επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης, μικρά εργαστήρια και βιοτεχνίες, για να στηρίξει τις παρεμβάσεις του. Περιορίζοντας προϋποθέσεις αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων όρους, χρόνο και κόστος γι' αυτές, έρχεται να προσφέρει υπερπολλαπλάσιες υπηρεσίες και χρήμα. Για μια μέσης όχλησης δραστηριότητα, ο υπουργός είπε ότι απαιτείται το 7- 10% του προϋπολογισμού της επένδυσης. Προβλέπεται: εισάγονται τα Επιμελητήρια στη διαδικασία αδειοδότησης. Συστήνεται διυπουργικό όργανο για το συντονισμό των υπηρεσιών. Η Περιφέρεια θα δίνει γνωμοδοτήσεις. Τυποποιούνται οι περιβαλλοντικοί όροι χαμηλής όχλησης και ενσωματώνονται στη άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, ενώ σημειώνεται ότι στην Ευρώπη δε χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη για το 70% των περιπτώσεων!

Στο πεδίο των Επιχειρηματικών Πάρκων, που θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα την «καρδιά» της «υγιούς» επιχειρηματικότητας που θα έχει πρόσβαση σε κεφάλαια και θα ευνοείται από τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, γίνονται οι εξής παρεμβάσεις: Διευρύνονται, πέραν της μεταποίησης, οι δραστηριότητες που θα λειτουργούν σε αυτά. Επαναπροσδιορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμμετεχόντων. Επιταχύνεται η αξιολόγηση ώριμων σχεδίων. Απλοποιείται ακόμη περισσότερο και προνομιακά η αδειοδότηση επιχειρήσεων μέσα στα Πάρκα, ενώ παρέχονται και οικονομικά, πολεοδομικά «κίνητρα» (απάλειψη άδειας εγκατάστασης και διάθεσης υγρών αποβλήτων κλπ.). Οι διοικήσεις των Πάρκων ενισχύονται με περισσότερες αρμοδιότητες και έσοδα. Τα έργα εξωτερικής υποδομής θα συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη βιωσιμότητας. Στις περιοχές άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων προβλέπεται «ειδική διαδικασία περιβαλλοντικής εξυγίανσης» για δημιουργία κοινών υποδομών, όπως εξάλλου ζητούσε και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ