Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

Τι είναι η τέχνη; Πώς γεννήθηκε και γιατί αλλάζει μέσα στην ιστορία; Πόσο αξίζει η τέχνη και γιατί; Τι ρόλο παίζει η αισθητική ως τρόπος σκέψης και έρευνας και ποια είναι η θέση της μέσα στην επιστημονική γνώση;

Σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα δίνει απαντήσεις το βιβλίο του Πάνου Πετρίτη «Αλφαβητάριο αισθητικής για μεγάλους», συνεχίζοντας να αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εγχειρίδιο εκλαΐκευσης της τέχνης, της λειτουργίας, της ορολογίας και των «προβλημάτων» της, παρόλο που έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την πρώτη του έκδοση από τη «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ». Εχοντας συνειδητοποιήσει πόσο η τέχνη είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο, αλλά και πόσο το σύγχρονο κοινό μπορεί εύκολα να παραπλανηθεί σχετικά με την αξία ενός καλλιτεχνικού έργου, η ανάγνωση αυτού του βιβλίου θα βοηθήσει τους αναγνώστες στην αντιπαράθεση, τη σύγκριση και το διάλογο για το σχετικό θέμα.

Ο συγγραφέας σημειώνει - ανάμεσα σε άλλα - στην εισαγωγή:

«Η άγνοια της πνευματικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, η αδυναμία δημιουργικής αφομοίωσης της κουλτούρας και της τέχνης, η απουσία εκτίμησης των έργων τέχνης σαν στοιχείο πολιτισμού, συμβαδίζουν με την αδυναμία αντίστασης στις κάθε λογής επιθέσεις για την κατάργηση των κάθε είδους κοινωνικών κατακτήσεων. Γιατί η πραγματική γνώση και η πλατιά ευαισθησία προστατεύουν τον άνθρωπο από την απολιτικοποίηση, τη στενοκεφαλιά, την αδιαφορία και την ηττοπάθεια. Η επιστήμη της αισθητικής, όντας ένα μέσο για την ολοκλήρωση της σχέσης Ανθρωπος - Τέχνη, είναι από το λόγο αυτό και ένα όργανο που βοηθάει στην ολοκλήρωση των σχέσεων του ανθρώπου με τον κόσμο και με τους συνανθρώπους του, στην ολοκλήρωση της ζωής του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ