Σαφή κατεύθυνση φορο-επέλασης στο εργατικό λαϊκό εισόδημα δίνει στους νέους δήμους ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011. Για πρώτη φορά αναφέρονται ως έσοδα των δήμων οι ίδιοι πόροι, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους είναι έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη και την τοπική φορολογία. Ανέρχονται δε στο 51,5% του συνόλου των πόρων της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το θέμα ανέδειξε κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΚΕΔΚΕ, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χρ. Τέγος, σημειώνοντας ότι το παραπάνω ποσοστό, στην πραγματικότητα αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο.
Στο μεταξύ, τα στοιχεία του προϋπολογισμού εμφανίζουν μια αύξηση, κατά 125 εκατομμύρια ευρώ, των εσόδων των δήμων. «Πρόκειται για λαθροχειρία σύγκρισης του προϋπολογισμού του 2011 σαν να είναι ήδη πλήρως πραγματοποιούμενος με τις εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων του 2010», σημείωσε ο Χρ. Τέγος. Οπως εξήγησε, πρόκειται για πάγια τακτική των κυβερνήσεων για να δείχνουν αυξήσεις που είναι ψεύτικες, αφού οι προϋπολογισμοί δεν υλοποιούνται. Την ίδια ώρα, τόνισε, «επιχειρείται να εμφανιστεί ότι δίνονται περισσότεροι πόροι στην τοπική διοίκηση σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις, δράσεις και λειτουργία της».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, παραδέχτηκε ότι «ο προϋπολογισμός του 2011 στην ουσία είναι ο προϋπολογισμός του 2009, χωρίς τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες». Στο κόστος αυτών θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος των μεταφερόμενων με τον «Καλλικράτη» αρμοδιοτήτων. Για την κατάσταση βέβαια φέρουν ευθύνες διαχρονικά οι διοικήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) της ΚΕΔΚΕ, οι οποίες εφάρμοσαν, πρωτοστατώντας πολλές φορές, τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της κυβέρνησης, αρνούμενες να διεκδικήσουν πόρους, προσανατολιζόμενες αντίθετα στη λογική της φορομπηξίας.
Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της ίδιας της ΚΕΔΚΕ, το κόστος των ήδη μεταφερθεισών αρμοδιοτήτων φτάνει τα 642 εκατομμύρια ευρώ και των μεταφερομένων με τον «Καλλικράτη», περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι περικοπές στα έσοδα των δήμων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο και κατά 490 εκατομμύρια ευρώ από την παρακράτηση του 10% των πόρων της τοπικής διοίκησης.