Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Επίπονη «λύση» σε περίοδο κρίσης

Μελέτη του ΙΟΒΕ εμφανίζει 1,2 εκατ. ανθρώπους να στοχεύουν σε επιχειρηματική δραστηριότητα τα επόμενα 3 χρόνια

Με τις «μυλόπετρες» της κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής να «αλέθουν» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς δικαιώματα και εργαζόμενους, όλο και περισσότεροι άνεργοι φέρονται να επιζητούν διέξοδο ακόμα και σε κάποια μικροεπιχειρηματική δραστηριότητα, παρότι τους τελευταίους μήνες «θερίζονται» μαζικά και τα μικρά μαγαζιά και βιοτεχνίες.

Μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που στηρίζει και διαμορφώνει τις θέσεις του ΣΕΒ, εμφανίζει 1,2 εκατ. ανθρώπους να δηλώνουν την πρόθεσή τους για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας τα επόμενα τρία χρόνια (17% πληθυσμού 18- 64 ετών). Πολλοί από αυτούς είναι άνεργοι, αλλά και εργαζόμενοι που κρίνουν ότι δεν έχουν μέλλον στη δουλειά τους ή δεν μπορούν να αντέξουν πλέον τις συνθήκες εργασίας που διαμορφώνονται από την εργοδοσία στους χώρους δουλειάς. Ωστόσο, για το μεγάλο κεφάλαιο οι απόπειρες αυτές είναι καταδικασμένες εξαρχής, εφόσον δεν πληρούν προϋποθέσεις «καινοτομίας» και «εξωστρέφειας». Και μάλιστα φροντίζει να εξασφαλίσει αυτή την καταδίκη, επιμένοντας ότι η χρηματοδοτική και θεσμική στήριξη οφείλει να κατευθυνθεί στις «βιώσιμες», «καινοτόμες» επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι τα περισσότερα στοιχεία της έρευνας του ΙΟΒΕ «Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2009- 2010. Αναζητώντας διέξοδο από την κρίση», αφορούν το 2009, εκτιμήθηκε και από το επιστημονικό επιτελείο που την παρουσίασε χτες, ότι τα στοιχεία για το πλήθος που διέκοψε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες θα έχουν αυξηθεί, όπως ίσως και ο αριθμός των ανέργων που κατευθύνεται στη δημιουργία δικής του δουλειάς, αν και έχει επιδεινωθεί σοβαρά η γενικότερη κατάσταση.

Επιγραμματικά, περίπου 1,6 εκατ. άτομα είχαν κάθε είδους επιχειρηματική δράση το 2009, (23,6% του πληθυσμού 18- 64 ετών). Ο αριθμός αυτός αφορά τους πάντες. Και τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες, αλλά και συμμετοχές περισσοτέρων ατόμων του ενός σε κάποια επιχείρηση.

Περίπου 610.000 άτομα βρίσκονται στα αρχικά στάδια επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η επιχειρηματικότητα «ανάγκης» σε αυτή την ομάδα, αυξήθηκε το 2009, στο 47% από 39,5%. Αναφορικά με την επίδραση της κρίσης, το 69% των νέων επιχειρηματιών έκρινε ότι αυξάνει τις δυσκολίες, ενώ το 10% ότι τις μειώνει.

Το 25% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων, δηλώνει ως κίνητρο δραστηριοποίησης την «ανάγκη», ενώ το 27% έναν συνδυασμό «ανάγκης» και «ευκαιρίας». Οι επιχειρηματίες ευκαιρίας στοχεύουν κατά 26,8% στην αύξηση του εισοδήματός τους. Πάντως οι νέες επιχειρήσεις και αυτές που σχεδιάζονται φαίνεται να μη συμβάλλουν ιδιαίτερα στην απασχόληση, καθώς το 42% δεν απασχολεί κάποιο άλλο άτομο, πέρα από τον ιδιοκτήτη, γεγονός που δείχνει άνοδο της αυτοαπασχόλησης. Αυτό που φαίνεται όμως να ανησυχεί τους μελετητές, είναι ότι μόνο το 13,1% των νέων ή επίδοξων επιχειρηματιών θεωρεί ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα προσφέρει είναι εντελώς νέα. Μόλις το 6,6% έχει εξαγωγική δραστηριότητα με τα 3/4 των πελατών τους στο εξωτερικό.

Η μελέτη πάντως εντοπίζει και αντιφάσεις, όπως ότι ενώ οι Ελληνες έχουν μεγάλη επίδοση στον τομέα της αυτοπεποίθησης, της γνώσης και της εμπειρίας που τους διακρίνει (58%), έχουν και τον μεγαλύτερο φόβο ότι μπορεί να αποτύχει το επιχειρηματικό τους εγχείρημα (45%).

Το 2009 περίπου 180.000- 200.000 επιχειρηματίες (2,6%) διέκοψαν τη δραστηριότητά τους, με κλείσιμο της επιχείρησης ή αποχώρηση από επιχείρηση. Περίπου οι μισοί, το 45,7%, εμφάνισαν ως αιτία την έλλειψη επαρκούς κερδοφορίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org