Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Στο χείλος της πτώχευσης

Τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και της καταστροφής αντιμετωπίζουν πολλές από τις 6.500 μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις δημοσίων έργων της χώρας. Αυτό προκύπτει από επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ) προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

Οπως επισημαίνουν, «σήμερα ο τομέας των δημοσίων έργων παρουσιάζει στασιμότητα, με συνέπεια η χώρα να στερείται των αναγκαίων υποδομών της και οι εργολήπτες να βιώνουν τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη μεταπολεμική περίοδο, με σωρεία προβλημάτων (καθυστερήσεις πληρωμών, ουσιαστική κατάργηση προγράμματος "Θησέας", υπέρογκες - δυσβάσταχτες πρόσθετες εγγυητικές επιστολές, περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, διατήρηση των διαβλητών συστημάτων, όπως απ' ευθείας αναθέσεων, αυτεπιστασίας, μελέτης κατασκευής)». Επίσης, επισημαίνουν ότι η επιχειρηθείσα ανάμειξη του τραπεζικού συστήματος στην παραγωγή των δημοσίων έργων, καταλήγει σε υπερχρεωμένες και προβληματικές εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Για να ξεπεραστεί η κατάσταση, όπως αναφέρουν, μεταξύ των άλλων απαιτείται: Πλήρης διαφάνεια στην ανάθεση μελετών και έργων και εξάλειψη των διαδικασιών δυνατοτήτων και μηχανισμών που προάγουν τη συναλλαγή και τη διαφθορά. Θεσμικού τύπου διασπορά των έργων για την αποφυγή ολιγοπωλιακών καταστάσεων. Κατάργηση των υπέρογκων πρόσθετων εγγυήσεων. Προγραμματισμός και επιστημονική ιεράρχηση των δημοσίων έργων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ