Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Η γενική απεργία παρέλυσε τα πάντα

Από τα ξημερώματα οι εργάτες περιφρούρησαν την απεργία τους
Από τα ξημερώματα οι εργάτες περιφρούρησαν την απεργία τους
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Ως η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της Πορτογαλίας χαρακτηρίστηκε η χτεσινή που πραγματοποιήθηκε από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και οργάνωσαν από κοινού οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, της Γενικής Συνομοσπονδίας Πορτογάλων Εργατών (CGTP) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών (UGT) καθώς και άλλες μικρότερες.

Στην κυριολεξία παρέλυσαν τα πάντα με τη συμμετοχή των εργαζομένων, να φτάνει το 90%. Ολα τα λιμάνια της χώρας παρέμειναν κλειστά, οι πτήσεις και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια ακυρώθηκαν, καθώς και του μετρό, και διακόπηκαν οι υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας, της εκπαίδευσης, στον τραπεζικό τομέα, στη καθαριότητα, καθώς και σε βιομηχανίες, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η γενική απεργία, που είναι η πρώτη που σημειώνεται από το 1988, διοργανώθηκε για να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια ενάντια στα μέτρα λιτότητας της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης που έχει την στήριξη του αντιπολιτευόμενου «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος».

Από νωρίς τα ξημερώματα χτες, εργαζόμενοι με πρωταγωνιστές τα στελέχη και μέλη του Πορτογάλικου ΚΚ συγκεντρώθηκαν έξω από τόπους δουλειάς για να περιφρουρήσουν την απεργία τους, ενώ όπως συνηθίζεται στην Πορτογαλία, την ημέρα της απεργίας δεν πραγματοποιούνται κεντρικές συγκεντρώσεις. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός διευθυντή μεγάλου καταστήματος, ο οποίος έριξε το αυτοκίνητό του πάνω στα μέλη της περιφρούρησης, τραυματίζοντας δύο συνδικαλίστριες, ενώ παράλληλα απειλούσε με όπλο τους απεργούς. Σύμφωνα με συνδικαλιστή, η μία απεργός υπέστη σοβαρά κατάγματα στο πόδι.

Η απεργία αυτή πραγματοποιείται δύο μόλις ημέρες πριν τη συζήτηση και ψηφοφορία του προϋπολογισμού στη Βουλή της χώρας, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί καθώς το «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» έχει δηλώσει πως δε θα το καταψηφίσει. Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού ελλείμματος οι δυνάμεις του κεφαλαίου προωθούν βάρβαρα μέτρα για το λαό, ανάμεσα σε άλλα, θα μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ 3,5 και 10%, θα περικοπεί η βοήθεια προς τις φτωχές οικογένειες καθώς και αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές στις συντάξεις (δηλαδή τη μεγαλύτερη μείωσή τους), θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από 21 σε 23%, οι φόροι κατά 20%, κ.ά.

Πάντως, η υπουργός Εργασίας, Χελένα Αντρέ υποστήριξε πως η κυβέρνηση «πρακτικά» δεν έχει «περιθώριο ελιγμών για να αλλάξει την πολιτική της ή να αποσύρει» τα μέτρα λιτότητας και ζήτησε κυνικά την ενότητα των Πορτογάλων για να «αντιμετωπίσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ