Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Χιλιάδες φοιτητές ενάντια στις περικοπές

Χιλιάδες νέοι κατέκλυσαν την πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο
Χιλιάδες νέοι κατέκλυσαν την πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διαδηλώσεις φοιτητών και μαθητών, που ξεσηκώνονται ενάντια στην ανηλεή επίθεση που γίνεται στην Παιδεία με πρόσχημα την κρίση και το έλλειμμα, πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα στο Νοέμβρη στη βρετανική πρωτεύουσα αλλά και πολλές άλλες πόλεις, κάτι εντελώς ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Γηραιάς Αλβιόνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα βρετανικά μέσα κάνουν λόγο για τις μεγαλύτερες φοιτητικές κινητοποιήσεις από το 1968...

Περισσότεροι από 50.000 φοιτητές και μαθητές διαδήλωναν από τις 11 το πρωί στο Λονδίνο στο πλαίσιο της ημέρας «πανεθνικής κινητοποίησης ενάντια στις περικοπές στην Ανώτατη Παιδεία» που θα φτάσουν στο 40% και την κατάργηση του πλαφόν στα τέλη διδάκτρων που σημαίνει ακόμη τον τριπλασιασμό σχεδόν των διδάκτρων στις 9.000 λίρες κατά έτος.

Για μια ακόμη φορά, η αστυνομία που είχε κινητοποιηθεί από την Τρίτη και είχε πάρει θέσεις από τα ξημερώματα, μάλλον ήταν απροετοίμαστη για την τεράστια συγκέντρωση, καθώς ανέμενε περίπου 20.000. Απροετοίμαστη εντελώς ήταν και πριν δύο βδομάδες, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο Μίλμπανκ, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος στο Λονδίνο, στη διάρκεια της πρώτης μεγάλης διαδήλωσης που συνδέθηκε άμεσα με το πακέτο ύψους 81 δισ. λιρών που προβλέπει περικοπές δαπανών και άλλα μέτρα.

Περιορισμένα επεισόδια σημειώθηκαν κυρίως στο Γουάιτχολ βόρεια του Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της πορείας των φοιτητών, που πέρασε από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, ανάμεσα σε αυτά και της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και τα κεντρικά γραφεία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν», η αστυνομία προέβη σε 59 συλλήψεις στο Λονδίνο και από μία σύλληψη σε Οξφόρδη και Γλασκόβη στη Σκοτία, καθώς διαδηλώσεις έγιναν επίσης στις πόλεις Λιντς, Σέφιλντ, Κέιμπριτζ, Μπέρμινχαμ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Μπράιτον, Μπρίστολ κ.ά. Παράλληλα, από την Τρίτη ξεκίνησαν καταλήψεις σε διάφορα Πανεπιστήμια, όπως στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο SOAS (στη Σχολή Ασιατικών και Αφρικανικών Σπουδών), στο κεντρικό Λονδίνο και στα Πανεπιστήμια του Πλίμουθ, του Γουόργικ, του Μπέρμινχαμ, του London South Bank, του UCL, του Εσσεξ, του UWE Μπρίστολ, της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, καθώς και του Manchester Metropolitan.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ