Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Μαγειρεύουν τις οριστικές περικοπές σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Τη μηχανή του λαϊκού αποπροσανατολισμού ζεσταίνει ξανά η κυβέρνηση

Μόνη απάντηση στην αντεργατική λαίλαπα, που εκφράζεται σε κάθε μέτωπο, είναι ο πανεργατικός ξεσηκωμός
Μόνη απάντηση στην αντεργατική λαίλαπα, που εκφράζεται σε κάθε μέτωπο, είναι ο πανεργατικός ξεσηκωμός
Προκλητική για ακόμα μια φορά απέναντι στους χιλιάδες δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας εμφανίζεται η κυβέρνηση. Μετά από την απόφασή της το περασμένο καλοκαίρι να αναστείλει τις παροχές του ΟΕΚ προς τους δικαιούχους μέχρι τέλος του χρόνου, αφήνοντας ξεκρέμαστες χιλιάδες εργατικές οικογένειες και κυρίως σπρώχνοντάς τες με αυτό τον τρόπο εξ ολοκλήρου στα δόντια του τραπεζικού κεφαλαίου, σήμερα εμπαίζει για ακόμα μια φορά τους δικαιούχους.

Χτες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΕΚ, παρουσία του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, για την περαιτέρω πορεία του ΟΕΚ, πέρα από γενικόλογες αναφορές η ηγεσία του υπουργείου δεν άνοιξε τα χαρτιά της γύρω από το τι σχεδιάζει για τον ΟΕΚ. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο κάνει λόγο για σταδιακή δημοσιοποίηση των προγραμμάτων του Οργανισμού από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη και η επανέναρξή τους από την 1η Φλεβάρη του 2011. Οτι θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα η καταβολή της επιδότησης ενοικίου, θα προγραμματιστεί η κατασκευή νέων κατοικιών κλπ. Αυτό όμως που δε συζητήθηκε είναι με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσει ο Οργανισμός τα απαραίτητα κονδύλια, δεδομένου μάλιστα ότι το «πάγωμα» των παροχών το περασμένο καλοκαίρι έγινε με το πρόσχημα της κακής οικονομικής κατάστασης του Οργανισμού. Οικονομική κατάσταση που δημιούργησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σπρώχνοντας τα χρήματα του ΟΕΚ στα ταμεία των τραπεζών και των μεγαλοκατασκευαστών.

Ωστόσο, καμπανάκι βαράει για τους εργαζόμενους καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου προχωράει η διαδικασία «αντικειμενικοποίησης των κριτηρίων και εξορθολογισμού όλων των δανειοδοτικών και επιδοματικών προγραμμάτων μέχρι το Γενάρη», με προφανή στόχο να κοπούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι δικαιούχοι από τις παροχές. Σε αυτό το συμπέρασμα άλλωστε οδηγεί και το γεγονός ότι με βάση τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο η κυβέρνηση αποφάσισε την παραπέρα μείωση των πόρων του ΟΕΚ (όπως και του ΟΑΕΔ και της Εργατικής Εστίας), καθώς από το 2011 θα αρχίσει παρακράτηση από τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ των εισφορών που μέχρι τώρα δίνονται από τους εργαζόμενους για λογαριασμό του ΟΕΚ. Το 2011 η παρακράτηση θα ανέρχεται στο 10% των εσόδων του, το 2012 στο 20% και για το 2013 και για κάθε επόμενο έτος η αφαίμαξη θα ανέρχεται στο 30%.

Ο Γιάννης Πάσουλας, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΕΚ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, αφού κατήγγειλε την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει τις παροχές, υπογράμμισε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν τα χρήματα που απαιτούνται για τη λειτουργία του Οργανισμού για την υλοποίηση όλων εκείνων των προγραμμάτων, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των δικαιούχων. Σημείωσε ότι στις σημερινές συνθήκες αυξημένης ανεργίας, μείωσης του μεροκάματου των μισθών με ό,τι αυτά συνεπάγονται για τη μείωση των εσόδων του Οργανισμού επιβάλλεται το κράτος να χρηματοδοτήσει από τον προϋπολογισμό του τον ΟΕΚ για να υλοποιήσει το έργο του και ταυτόχρονα το ΙΚΑ να αποδώσει τις οφειλές προς τον Οργανισμό (από τη συνείσπραξη που ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ).

Ταυτόχρονα, ο συνδικαλιστής υπογράμμισε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει και απαιτεί την ανάπτυξη του κατασκευαστικού προγράμματος του Οργανισμού, το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει φτηνή και ποιοτική κατοικία για τους εργαζόμενους. Να σταματήσει ο ΟΕΚ να στέλνει τους δικαιούχους πελάτες στις τράπεζες και τους μεγαλοκατασκευαστές και να δώσει δάνεια στους δικαιούχους από δικά του κεφάλαια για την απόκτηση κατοικίας. Σε αντίθετη περίπτωση και σε κάθε προσπάθεια περικοπής δικαιωμάτων, η κυβέρνηση θα έχει απέναντί της το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ