Τρίτη 23 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ»
Νοσοκομεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών με κατάργηση των πληρωμών

Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ Γιατρών με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας της ΟΕΝΓΕ για τη βδομάδα δωρεάν πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία

Οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο της Υγείας-Πρόνοιας στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών
Οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο της Υγείας-Πρόνοιας στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών
«Υγειονομικοί ξεσηκωθείτε! Μαζί με το λαό για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Yγεία! Νοσοκομεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι στα κέρδη των πολυεθνικών!».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την βδομάδα (22 - 28 Νοέμβρη) δωρεάν πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ Γιατρών έχει ως εξής:

«Απαντάμε δυναμικά. Απειθαρχία ανυπακοή! Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία! Να καταργηθούν οι πληρωμές στα νοσοκομεία! Υγειονομικοί ξεσηκωθείτε! Μαζί με το λαό για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία! Νοσοκομεία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι στα κέρδη των πολυεθνικών!

Οι εξελίξεις στον τομέα Υγείας είναι ραγδαίες. Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, η λειτουργία των νοσοκομείων με έσοδα και κέρδη. Η oλοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων συνδέεται με τη μετατροπή τους σε επιχειρήσεις, δηλαδή η παροχή υπηρεσιών θα γίνεται με τη λογική "κόστους- κέρδους" και σχετίζεται με τις άγριες περικοπές των κρατικών δαπανών. Οι περικοπές αυτές κατηγοριοποιούν τους ασθενείς και περιορίζουν τη δυνατότητα εισαγωγής των άπορων και ανασφάλιστων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε μόνο 6 νοσοκομεία!!!

Η μεταφορά μεγάλου μέρους των κρατικών δαπανών στα ασφαλιστικά ταμεία θα τα βουλιάξει, με δεδομένες επίσης τις δραστικές κρατικές περικοπές σε αυτά. Επομένως, το μεγαλύτερο μέρος των παροχών Υγείας θα πληρώνεται αδρά από τον ίδιο το λαό και ένα ελάχιστο πακέτο από τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος σύμφωνα με το στόχο της κυβέρνησης. Η παράδοση μέρους της νοσηλείας των νοσοκομείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, τους δίνει κέρδη, αποκλείοντας ταυτόχρονα το φτωχό λαό από τις υπηρεσίες Υγείας.

Σε επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς οδηγεί η κυβέρνηση τα νοσοκομεία με τις περικοπές στις εφημερίες και τα λειτουργικά έξοδα. Από 3 δισ. που ανέρχονταν το 2010, που και αυτά ήταν κάτω από τις ανάγκες, προϋπολογίζονται στα 2,4 δισ. ευρώ το 2011. Οι περικοπές δεν γίνονται γιατί υπάρχει σπατάλη, αλλά για να χρηματοδοτηθούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρηματίες.

Χτυπούν την Υγεία του λαού αξιοποιώντας την κρίση

Αξιοποιούν την κρίση για να χτυπηθεί το λαϊκό δικαίωμα στην Υγεία. Κανείς μας δεν έχει δικαίωμα να αδιαφορήσει γι' αυτή την κατάσταση, που επιδεινώνεται δραματικά ως αποτέλεσμα της πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Να μη δεχτούμε να γίνουμε συνένοχοι της πολιτικής που επιβάλλει "χαράτσια", και εμπορεύεται την Υγεία. Εχουμε χρέος και ευθύνη, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ανέργου, του ανασφάλιστου, του μετανάστη, να νοσηλευτεί ανεξάρτητα αν έχει βιβλιάριο ή όχι.

Να μην επιτρέψουμε να εμποδιστεί κανείς να κάνει εξετάσεις και θεραπείες, να έχει φάρμακα, γιατί δεν έχει να πληρώσει. Να μην αποδεχτούμε την αντίληψη ότι τα λαϊκά στρώματα πρέπει να πληρώνουν για να έχουν περίθαλψη. Σήμερα αυτά που τους παρέχονται, είναι ένα πολύ μικρό μέρος από αυτά που ήδη έχουν πληρώσει και ένα πολύ μικρότερο μέρος από τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι ίδιοι και τον κλέβουν οι πλουτοκράτες. Γυρίστε την πλάτη, απορρίψτε την πολιτική του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας. Είναι η μόνη τίμια στάση απέναντι στον εαυτό μας, στην οικογένειά μας, στα παιδιά των εργαζομένων.

Η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ με τις θέσεις της, τη στάση της, την τακτική που ακολουθεί, κάνοντας κριτική σε επιμέρους πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής και υιοθετώντας τα προσχήματα της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν μπορεί να αντιταχθεί σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική, αλλά γίνεται και συνυπεύθυνη για τη μειωμένη αντίσταση και πάλη των γιατρών.

Η στρατηγική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, κεφαλαίου, που είναι η απαλλαγή κράτους και εργοδοσίας από τη χρηματοδότηση της Υγείας, μένει στο απυρόβλητο από τις παρατάξεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνούν να πληρώνουν τα ταμεία νοσήλια, ασφαλιστικές εισφορές οι εργαζόμενοι και αυτό το λένε "δωρεάν υγεία". Συμφωνούν οι επικουρικοί γιατροί να μη μονιμοποιηθούν και να συνεχίζεται η ομηρία πάνω από 1.500 συναδέλφων μας. Υπερασπίζονται το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας.

Οργανωμένη μαζική δράση

Αποδυναμώστε τις δυνάμεις της συναίνεσης και του συμβιβασμού.

Τώρα οργανωμένη μαζική δράση και πρωτοβουλία! Να συγκροτήσουμε παντού επιτροπές του ΠΑΜΕ, που θα αναλάβουν την οργάνωση της πάλης, τη μαζική δράση και αντεπίθεση!

Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών. Κανένας άνεργος ή ανασφάλιστος, που δεν έχει βιβλιάριο ασθενείας, χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο ίδιος και η οικογένειά του.

Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό! Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και στην Πρόνοια!

Να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια της Υγείας, του φαρμάκου, της Βιοϊατρικής τεχνολογίας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν λαϊκό σύστημα Υγείας, υποταγμένο στις λαϊκές ανάγκες και όχι στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στους εργολάβους, και με ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι επικουρικοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να απορροφηθούν όλες οι αποκλειστικές νοσηλεύτριες από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Απαγόρευση των συμβάσεων των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα στην Υγεία.

1.700 ευρώ κατώτερο μισθό καθαρά για τούς νεοεισερχόμενους ειδικευόμενους. Αμεση πληρωμή όλων των εφημεριών ως υπερωριακή απασχόληση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ