Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συγχώνευση και κλείσιμο νοσοκομείων από τον Απρίλη

Αυτό ομολόγησε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια συνάντησης με το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Απέναντι στις επικίνδυνες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης το ζητούμενο είναι ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια που να καλύπτει όλες τις ανάγκες του λαού
Απέναντι στις επικίνδυνες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης το ζητούμενο είναι ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια που να καλύπτει όλες τις ανάγκες του λαού
Στη συγχώνευση ή ακόμα και το κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων θα προχωρήσει η κυβέρνηση από τον Απρίλη του 2011, καθώς «ο κανόνας είναι να περιοριστούν, αλλά να είναι ισχυρά», όπως προειδοποίησε χτες το βράδυ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο υπουργός Υγείας είχε συνάντηση με παιδιά απ' το «Χαμόγελο του παιδιού», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού και τους ζήτησε να του θέσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν. Τα πρώτα θέματα που έθεσαν τα παιδιά ήταν η χωρίς εμπόδια νοσηλεία των παιδιών που οι γονείς τους είναι μετανάστες, ανασφάλιστοι και άποροι και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες Υγείας στην περιφέρεια ώστε να μην ταλαιπωρούνται.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος απλώς σημείωσε το πρώτο αίτημα, ενώ αναφερόμενος στο δεύτερο ήταν αποκαλυπτικός.

Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν μια χώρα να έχει σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της νοσοκομεία. Στην Ελλάδα έχουμε 132 δημόσια νοσοκομεία και είναι πάρα πολλά. Το θέμα είναι αν υπάρχει έγκαιρη μεταφορά ενός ανθρώπου που αρρώστησε σε ένα νοσοκομείο για να θεραπευτεί. Κι αν υπάρξει αυτή η έγκαιρη μεταφορά κι αν μπει στο νοσοκομείο να υπάρχει ο νοσηλευτής να τον περιθάλψει. Και εδώ βάζουμε τα δυνατά μας. Εχουμε πάρα πολλές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά επειδή κάνουμε μια εξαίρεση για την απαγόρευση των προσλήψεων για το 2010 και έχουν ορκιστεί 1.000 νοσηλευτές. Φτάνουν αυτοί; Αλλά είναι κάτι σε σχέση με το να ήταν οι μισοί».

Και τραβώντας, αυτή τη φορά την κουρτίνα της αξιολόγησης, ήταν καταπέλτης: «Μετά τον Απρίλιο θα ασχοληθώ πάρα πολύ με το πώς μεταφέρονται στα νοσοκομεία οι άνθρωποι που αρρωσταίνουν. Δε θα ενδιαφερθώ όμως να κτιστούν και άλλα νοσοκομεία. Ο κανόνας είναι τα νοσοκομεία να περιοριστούν, αλλά να είναι ισχυρά και να μπορούν να βοηθήσουν. Υπάρχουν πόλεις που βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη 50 χιλιόμετρα και έχουν 4 νοσοκομεία. Οταν έχεις 4 νοσοκομεία στα 50 χιλιόμετρα, δεν έχεις κανένα, γιατί σε όλα λείπει το προσωπικό και σε όλα δεν μπορείς να βοηθήσεις».

Με άλλα λόγια, ο υπουργός έδωσε και το στίγμα των συγχωνεύσεων: Δηλαδή νοσοκομεία που βρίσκονται σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων θα είναι τα πρώτα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Πρόκειται για σχέδιο που - με διάφορες παραλλαγές - εκπονήθηκε πριν 10 χρόνια και είχε συζητηθεί έντονα για νοσοκομεία της Πελοποννήσου.

Αιτήματα για ισότιμη μεταχείριση των παιδιών

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλα τα αιτήματα των παιδιών περιστράφηκαν γύρω από ζητήματα παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο τους ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) - που σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται σε εθελοντές - δεν μπορούν να καλύψουν τη φροντίδα παιδιών που ανήκουν στη δική τους κατηγορία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν τα παιδιά στην ισότιμη μεταχείριση των παιδιών απ' τις μονάδες Υγείας ανεξαρτήτως αν είναι μετανάστες, άποροι ανασφάλιστοι ή πλούσιοι. Τέλος, ζήτησαν να διατεθούν ψυχολόγοι για τη στήριξη των γονιών τους και βελτίωση των συνθηκών σε μονάδες μακροχρόνιας νοσηλείας των παιδιών. Ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε βελτίωση στις μονάδες μακροχρόνιας φιλοξενίας παιδιών και ...εξέταση του θέματος για την ψυχολογική υποστήριξη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ