Στην αντεπίθεση είναι αποφασισμένος να περάσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας (ΕΒΕ), προκειμένου να διαφυλάξει το σημερινό νομικό καθεστώς της και κατ' επέκταση την ακεραιότητα του θησαυρού της. Ο Σύλλογος, με ανακοίνωσή του, απαντάει στις εξαγγελίες και τις «διευκρινιστικές» απαντήσεις του υπουργού Παιδείας και καταγγέλλει «οποιονδήποτε επιβουλεύεται το νομικό πλαίσιο της ΕΒΕ».
Ο Σύλλογος αναφέρεται αρχικά στο ανυπόγραφο κείμενο σε μορφή σχεδίου νόμου που υπέβαλλε η Ομάδα Εργασίας - το οποίο, όπως δήλωσε και ο υπουργός Παιδείας, συντάχθηκε από την κ. Μάνεση, ειδική γραμματέα του ΥΠΕΠΘ και τον Β. Λαμπρινουδάκη, συντονιστή της Ομάδας Εργασίας - όπου περιλαμβάνονται κάποιες φράσεις «κλειδιά» που παραπέμπουν στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της ΕΒΕ:
Σχετικά με την πρόταση της Ομάδας Εργασίας που αφορά την αλλαγή του νομικού καθεστώτος της ΕΒΕ σε ΝΠΔΔ, θέμα που κλήθηκε επίσης να απαντήσει πρόσφατα στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας μετά από Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, ο Σύλλογος Εργαζομένων σχολιάζει την επιλεκτική αναφορά του υπουργού αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Σχετικά με την αλλαγή της νομικής μορφής της ΕΒΕ, σε ΝΠΔΔ ο κ. υπουργός επικαλέστηκε την απόφαση του Τμήματος Α' του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) με αρ. 167/1995. Η απόφαση αυτή έχει ως εξής: "Η ΕΒΕ αποτελεί Δημόσια Υπηρεσία, η οποία χωρίς να είναι οργανωμένη σε ίδιο ΝΠΔΔ λειτουργεί εν αποκεντρώσει με δική της Διοίκηση (Εφορευτικό Συμβούλιο - Δ/ντη) και ίδιους πόρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ιδιαίτερο κονδύλιο στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η γνώμη του Τμήματος του ΝΣΚ είναι ότι η ΕΒΕ κατά την εκτέλεση των δαπανών διαχείρισης του Προϋπολογισμού ως και την έγκρισή του, πρέπει να ακολουθεί τις διατάξεις του ΝΔ496/74 Περί Λογιστικού των ΝΠΔΔ"». Η απόφαση αυτή - επισημαίνει ο Σύλλογος - αφορά αποκλειστικά στην εκτέλεση της διαχείρισης των δαπανών της ΕΒΕ και δεν αγγίζει καθόλου την κρατική περιουσία, που είναι οι θησαυροί της ΕΒΕ, τους οποίους διαχειρίζεται ως αυτοτελής δημόσια υπηρεσία, με τις διαδικασίες μιας κρατικής υπηρεσίας και όχι ενός ΝΠΔΔ.
Και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν: «το σημερινό νομικό καθεστώς της ΕΒΕ βοηθάει την ανάπτυξή της, και ως αυτοτελής δημόσια υπηρεσία που είναι (Ν.814/1943) προστατεύει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλον τους θησαυρούς της, οι οποίοι ανήκουν από το 1832 στην κυριότητα του κράτους και ως εκ τούτου δεν μπορούν να διατεθούν σε νομικά πρόσωπα».
Εξάλλου, όπως τονίζουν στην ίδια γνωμοδότηση του ΝΣΚ: «Η ΕΒΕ φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της εν αποκεντρώσει λειτουργούσης δημόσιας υπηρεσίας, έχουσα σημαντική, διοικητική και ίδια δημοσιονομική αυτοτέλεια, πράγμα το οποίο και ενδιαφέρει εν προκειμένω έναντι του Δημοσίου Προϋπολογισμού, στον οποίο απλώς περιλαμβάνεται ως πόρος της υπηρεσίας αυτής, κατά τα εκτεθέντα, ίδιο κονδύλιο επιχορηγήσεως».
Ομως όλα τα παραπάνω στοιχεία ο υπουργός Παιδείας «παρέλειψε» να τα αναφέρει στη Βουλή...
Σχετικά με τη μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης σε οικόπεδο της Πανεπιστημιούπολης, η οποία προβάλλεται ότι «θα επιλύσει το κτιριακό πρόβλημα της ΕΒΕ», οι εργαζόμενοι απαντούν ότι το γεγονός πως η ΕΒΕ απομακρύνεται από το κέντρο της Αθήνας, την καθιστά απρόσιτη στο ευρύ κοινό και τη μετατρέπει σε Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη προσδίδοντάς της χαρακτήρα τελείως άσχετο από τον κύριο σκοπό της λειτουργίας της.
Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας στο κτίριο της ΕΒΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων τονίζει ότι το υπουργείο το αντιμετώπισε με πρόχειρο τρόπο και εγκατέστησε σύστημα πυρασφάλειας εντελώς ακατάλληλο για τη Βιβλιοθήκη. Να σημειωθεί ότι η αρμόδια υπηρεσία Συντήρησης της ΕΒΕ, με έγγραφό της προς το ΥΠΕΠΘ, του συνέστησε την προσοχή, ότι λόγω της φύσεως των φυλασσόμενων στη Βιβλιοθήκη πραγμάτων, η εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας με ρίψη νερού είναι απολύτως ακατάλληλη. Ωστόσο το ΥΠΕΠΘ αγνόησε εντελώς τις παραπάνω συστάσεις.