Δευτέρα 15 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Εγκώμιο στον «Καλλικράτη» και ψευτοδιλήμματα

Από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος

Να εξωραΐσει τον αντιδραστικό «Καλλικράτη» στα μάτια του λαού και να απαλλάξει τις εκλογές από κάθε πολιτικό μήνυμα, προσπάθησε χτες ο Γ. Παπανδρέου, με τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Μετά τον πολιτικό εκβιασμό της περασμένης Κυριακής, «ΠΑΣΟΚ ή χρεοκοπία», χτες, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «καλούμαστε να επιλέξουμε τους πιο ικανούς νέους Δημάρχους και νέους Περιφερειάρχες, ικανά στελέχη που μπορούν να σταθούν δίπλα στον πολίτη, να δώσουν δύναμη στον πολίτη, να δώσουν δύναμη σε αυτό το νέο θεσμό που λέγεται "Καλλικράτης"» και ανήγαγε τη διοικητική μεταρρύθμιση σε πανάκεια για «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας, που είναι το συγκεντρωτικό κράτος, το πελατειακό κράτος, ένα κράτος που ήταν πάντα μακριά από τον πολίτη και τις ανάγκες του».

Στο μοτίβο της γνωστής κάλπικης αντιμνημονιακής δημαγωγίας, την οποία καταδίκασε ο λαός με την ψήφο του και την περασμένη Κυριακή, κινήθηκε η δήλωση του Α. Σαμαρά από την Πύλο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αντιπαρέθεσε «το ψηφοδέλτιο της κυβέρνησης για το μνημόνιο και τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν» με «το ψηφοδέλτιο της ελπίδας που ανοίγει δρόμους, ανοίγει προοπτικές για ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή». Στόχος του ήταν μέχρι την τελευταία ώρα να κρύψει ότι η «ελπίδα» που επαγγέλλεται η ΝΔ, περνάει μέσα από την πλήρη εφαρμογή και την προώθηση των μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, εντός ή εκτός μνημονίου.

Ο Γ. Καρατζαφέρης του ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε ψήφο «ευθύνης», προφανώς υπέρ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τους υποψήφιους των οποίων εναλλάξ στηρίζει σε δήμους και περιφέρειες, ενώ δεν παρέλειψε να πριμοδοτήσει τον εκλεκτό της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι «η Αγίου Παύλου και η Αγίου Δημητρίου θα παραμείνουν στη θέση τους. Εάν πάλι υπάρχουν φανατικοί του μεγάλου σφαγέα των Ποντίων μπορούν να πηγαίνουν να τον προσκυνήσουν στα γραφεία του Τούρκικου Προξενείου».

Εχοντας ήδη δώσει κατεύθυνση για ψήφο «κατά συνείδηση» στους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε χτες να ζητάει ψήφο καταδίκης των υποψήφιων του δικομματισμού, εκεί όπου «οι υποψήφιοι της αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου δίνουν τη μάχη». Στο διά ταύτα, άφησε ξανά ορθάνοιχτη την πόρτα να ενισχυθεί το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι στους δήμους και τις περιφέρειες όπου αναμετρούνται υποψήφιοι του δικομματισμού, «έχουμε εμπιστοσύνη στο κριτήριο και την τελική στάση των προοδευτικών πολιτών».

Ταυτόχρονα, άφησε να σέρνονται αυταπάτες για τους αιρετούς του δικομματισμού, καλώντας τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην τοπική διοίκηση, δηλαδή τα μακριά χέρια της αντιλαϊκής πολιτικής, να «συνειδητοποιήσουν εγκαίρως ότι πρέπει να εμπνεύσουν τους πολίτες σε διεκδικήσεις, κινητοποιήσεις και μαζικούς αγώνες, τότε τα προβλήματα που θα βρουν μπροστά τους θα είναι αξεπέραστα».

Ο Φ. Κουβέλης, της Δημοκρατικής Αριστεράς, αναμάσησε την προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο συνεργάζεται γενικευμένα στις εκλογές, λέγοντας ότι «με δημοκρατική υπευθυνότητα, οι πολίτες καλούνται να αναδείξουν την τοπική αυτοδιοίκηση της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών».

Τέλος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στα Γιάννενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μέμφομαι όσους εκφράζουν την οργή τους για ότι δεν πάει καλά στην Ελλάδα με το να κλείνονται στο σπίτι για να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν μπορείς να κάθεσαι στον καναπέ και να μιλάς για αγώνες. Τους καλώ όλους να συμμετέχουν στους μεγάλους αγώνες που είναι ιστορικό γεγονός για την πατρίδα μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ