Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Σφίγγει η οικονομική θηλιά

  Σε ετοιμότητα οι εργαζόμενοι, μέχρι να υλοποιηθεί η υπόσχεση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη
Η ανάγκη δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης καθημερινά στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και η ετοιμότητα για την απόκρουση των σχεδίων που προωθούνται με τα νομοσχέδια, εκφράστηκε χτες, στη γενική συνέλευση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», στη διάρκεια της οποίας παραχωρήθηκε και συνέντευξη Τύπου.

Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Ηλίας Σιώρας, αν και οι κινητοποιήσεις ανάγκασαν τη διοίκηση του νοσοκομείου να δεσμευτεί προφορικά για την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών ύψους 150 εκατ. του νοσηλευτικού προσωπικού μέχρι το τέλος του μήνα, παραμένουν άλυτα τα βασικά προβλήματα του νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή, είναι κενές 597 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 545 διοικητικού προσωπικού και 72 τεχνικού προσωπικού. Το υπουργείο προκήρυξε μόνο 209 θέσεις όλων των ειδικοτήτων. Επιπλέον, στις θέσεις που προκηρύχτηκαν δεν προβλέπεται καμία για τον ιματισμό και τη σίτιση των ασθενών, γεγονός που αποκαλύπτει τις προθέσεις του υπουργείου και της διοίκησης να δώσει, μετά την καθαριότητα, σε ιδιωτικές εταιρίες και τις υπηρεσίες αυτές. Αυτή τη στιγμή, στη σίτιση υπάρχουν πάνω από 50 κενές θέσεις και μέχρι τον Μάιο θα συνταξιοδοτηθούν 15 τραπεζοκόμοι. Σε κάθε έναν από αυτούς τους εργαζόμενους, η διοίκηση χρωστά 70 ρεπό. Το φαινόμενο με τα ράντζα είναι μόνιμο, με 70-100 σε κάθε εφημερία και για να αντιμετωπιστεί λύση δεν είναι να μεταφέρονται οι διεγνωσμένοι ασθενείς στο ΝΙΜΤΣ, ώστε να μετατραπεί σε αποθήκη ασθενών, αλλά να μπει σε γενική εφημερία και να δημιουργηθεί ουσιαστική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να εξοπλιστούν τα νομαρχιακά νοσοκομεία της επαρχίας.

Ο προϋπολογισμός για το 2001 είναι 46 δισ. δραχμές, από τα οποία τα 21 δισ. είναι για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων εσόδων προέρχεται κυρίως από τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων. Τα χρέη των Ταμείων μέχρι την 30.10.2000 ήταν 12 δισ., ενώ πέρυσι ήταν οχτώ δισ. Χτες το ΙΚΑ δεν κατέβαλλε στο νοσοκομείο την προγραμματισμένη δόση, ύψους 480 εκατ. δραχμών.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των Κοινωνικών Προϋπολογισμών για τον «Ευαγγελισμό».

  • Το 1999 - και εκτός απ' το κονδύλι της μισθοδοσίας - ο «Ευαγγελισμός» είχε έσοδα 21,5 δισ. δραχμές. Από αυτά, τα 15 δισ. - δηλαδή ποσοστό 69,7% - ήταν από νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ η κρατική επιχορήγηση ήταν 2,6 δισ. δραχμές - δηλαδή ποσοστό 12%.
  • Το 2000 τα έσοδα ήταν 20,66 δισ. δραχμές, εκ των οποίων τα 16 δισ. από τα νοσήλια - ποσοστό 77,4% - ενώ η κρατική επιχορήγηση ήταν μόλις 270,2 εκατ. δραχμές - ή ποσοστό 1,3%!

Η μετακύληση των δαπανών λειτουργίας των νοσοκομείων στα ασφαλιστικά ταμεία θα μεγαλώσει ακόμα με τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ).

Ο Τ. Αντωνόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, που παραβρέθηκε στην ενημέρωση, είπε, μεταξύ των άλλων: «Στο νέο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ο όρος αγαθό για την υγεία, αλλά προέχουν οι όροι ανταποδοτικότητα, τιμολόγια, πελάτης. Είμαι ομογάλακτος με τον υπουργό, για να μην νομίζει ότι του κάνουμε αντιπολίτευση. Πάει να μας βάλει σε αντιπαράθεση του στιλ Ολυμπιακού -Παναθηναϊκού και ενώ έχει περάσει από το υπουργείο Οικονομικών, τάχα, δεν ήξερε, στη συνάντηση που είχαμε μαζί του, πόσα παίρνουν οι νοσηλεύτριες».


Ρ. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ