Σάββατο 6 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Ερώτηση στην Κομισιόν για τον ΧΥΤΑ Θεσσαλονίκης

Κατατέθηκε χτες από τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Γ. Τούσσα

Τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από την παράδοση των ΧΥΤΑ στα χέρια των ιδιωτών εργολάβων υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, με Ερώτησή του προς την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους αγώνες των εργαζομένων του ΧΥΤΑ Θεσσαλονίκης για σταθερή και μόνιμη εργασία.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καταγγέλλει την αντεργατική επίθεση που εκφράζεται με απολύσεις και επιβολή προσωρινών, ελαστικών και χωρίς δικαιώματα συμβάσεων, που κρατούν τους εργαζόμενους σε πολιτική και εργασιακή ομηρία. Τονίζοντας πως στόχος αυτής της πολιτικής είναι η εκμετάλλευση των σκουπιδιών για αύξηση των κερδών των ιδιωτικών επιχειρήσεων και όχι η διαχείρισή τους προς όφελος των εργαζομένων, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, ο ευρωβουλευτής επισημαίνει:

«Ακόμη ένα σοβαρό χτύπημα στο δικαίωμα για σταθερή και μόνιμη εργασία αποτελεί η δικαστική απόρριψη της προσφυγής 160 συμβασιούχων εργαζομένων του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης. Το γεγονός αυτό προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Θεσσαλονίκης στη Μαυροράχη, στο βιολογικό καθαρισμό, στα προγράμματα ανακύκλωσης και στη λειτουργία του περιβαλλοντικού πάρκου στις παλιές "χωματερές".

Οι αρχές της τοπικής διοίκησης ανακοίνωσαν την υπογραφή δίμηνων συμβάσεων για τη λειτουργία των παραπάνω υπηρεσιών, παρατείνοντας την πολιτική και εργασιακή ομηρία τους με στόχο την επιτάχυνση της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες - εργολάβους και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα σχέδια παράδοσης από τον Σύνδεσμο ΟΤΑ ενός κρίσιμου για τη δημόσια υγεία τομέα, της διαχείρισης απορριμμάτων, στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που εκτός από τους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον θα έχει αποτέλεσμα χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων και την αντικατάστασή τους με προσωρινές, ελαστικές και χωρίς δικαιώματα θέσεις εργασίας;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ