Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η ψήφιση και συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. να τάσσονται υπέρ ενός νομοθετήματος που προστατεύει την κερδοφορία των πολυεθνικών του φαρμάκου και ταυτόχρονα θέτει πλαίσιο λιτότητας στη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Στον αντίποδα της λογικής αυτής το ΚΚΕ απαίτησε να σταματήσει το φάρμακο να είναι εμπόρευμα και να δημιουργηθεί Ενιαίος Φορέας παραγωγής, έρευνας και διάθεσής του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής εστίασε στο βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου που είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς, λέγοντας ότι «στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αρέσκονται στο να αναφέρονται στη διαφθορά. Τι είναι η διαφθορά; Είναι αυτοφυής; Είναι ουρανόπεμπτη; Οχι. Είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ταξικής οργάνωσης της κοινωνίας του καπιταλιστικού συστήματος», αφού «από τη στιγμή που ο θεός είναι το κέρδος, αυτό θα ακολουθείται από το χρηματισμό».

Ο Σπύρος Χαλβατζής αναφέρθηκε στην παραγωγή φαρμάκου στη χώρα, θυμίζοντας ότι «πριν από κάποια χρόνια υπήρχε ένα εργοστάσιο στην Κόρινθο, το οποίο παρασκεύαζε σύριγγες. Σήμερα, δεν υπάρχει. Πριν λίγα χρόνια υπήρχε ένα εργοστάσιο στη Λάρισα, το οποίο παρήγαγε φίλτρα που χρησιμοποιούνταν για τους νεφροπαθείς. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό. Ποιος το έκλεισε; Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου πριν πολλά χρόνια, δηλαδή, στην αρχή της δεκαετίας του '80 και συγκεκριμένα το 1983, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε να προχωρήσει στην παραγωγή φαρμάκων. Σχεδιάστηκε τότε και η ύπαρξη κεντρικής κρατικής φαρμακαποθήκης. Εμείς τότε αυτές τις επιλογές - έστω και με επιφυλάξεις - τις στηρίξαμε. Λίγο μετά ήρθε νόμος που τα κατάργησε αυτά. Και απλώς ο ΕΟΦ είναι παρατηρητής». Τόνισε ότι σήμερα η ανάγκη για έναν «ενιαίο κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής, διανομής και διάθεσης φαρμάκων είναι πλέον πασίδηλη. Στα πλαίσια αυτά είναι φανερή η αναγκαιότητα της κοινωνικοποίησης και των μονοπωλίων του φαρμάκου και φυσικά της κατάργησης κάθε είδους κερδοσκοπικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στο φάρμακο».

Σχολιάζοντας τα περί ...εκσυγχρονισμού που προτάσσει η κυβέρνηση, αναρωτήθηκε αν «είναι σύγχρονο να ακολουθείτε τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να ακολουθείτε τις απαιτήσεις των επιμελητηρίων και του μεγάλου κεφαλαίου, έχοντας και τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, ε, αυτόν τον εκσυγχρονισμό σάς τον χαρίζουμε». Παράλληλα έθεσε το ερώτημα αν «μετά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πάψουν οι λίστες στα νοσοκομεία. Θα πάψουν να περιμένουν οι ασθενείς πολλούς μήνες για μια εξέταση που έχει επείγοντα χαρακτήρα; Θα πάψουν οι καρκινοπαθείς να παίρνουν τηλέφωνο στα νοσοκομεία και να τους λένε να πάνε σε δυο, τρεις και τέσσερις μήνες;»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ