Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΟΫΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Με αντικομμουνισμό δυναμώνει την επίθεση και τις αυταπάτες

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ

Να δικαιολογήσει τις απολύσεις εργαζομένων, μεταξύ των οποίων είναι και ο γραμματέας της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, προσπαθεί η διοίκηση του Συνεταιρισμού Θερμοϋδραυλικών Ξάνθης που γι' αυτό το λόγο εξέδωσε μια αντικομμουνιστική ανακοίνωση. Σ' αυτήν, επικαλείται ότι το στέλεχος του ΚΚΕ έκρυβε τη συνδικαλιστική του ιδιότητα (γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών υπαλλήλων) και διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΚΚΕ, προσπαθώντας να το παρουσιάσει ότι επιτίθεται στους μικρομεσαίους ΕΒΕ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ σημειώνει: «Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμη και των τυπικών συνδικαλιστικών ελευθεριών, η απομόνωση του συγκεκριμένου εργαζόμενου από τους συναδέλφους του, κατ' εντολή μελών του ΔΣ, συνιστούν την τρομοκρατική φύση της απόλυσης του Κ. Βογιατζή και των τεσσάρων εργαζομένων. Η οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε όλα αυτά τα χρόνια ο Συνεταιρισμός, στηρίχθηκε πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, με αύξηση των κερδών για τους εργοδότες, αλλά με εντατικοποίηση και καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους. Η μείωση των κερδών στην περίοδο της κρίσης για τους εργοδότες, μεταφράζεται σε απολύσεις και τρομοκρατία για τους εργαζόμενους και ασφαλώς δεν αποτελεί, ο Συνεταιρισμός, νησίδα "Σοσιαλισμού", όταν λειτουργεί με μόνο γνώμονα το κέρδος.

Το θέμα των συνεταιρισμών και του ρόλου τους είναι από εκείνα τα ζητήματα που εδώ και χρόνια απασχολούν το συνδικαλιστικό, αγωνιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Οι κομμουνιστές και οι δυνάμεις που υποστηρίζουν στο χώρο των ΕΒΕ, είχαν πάντα ξεκάθαρη άποψη για το συνεταιρισμό και το ρόλο τους. Η οργάνωση - ενίσχυση και ανάπτυξη ενός γερού συνεταιριστικού κινήματος των ΕΒΕ θα βοηθούσε από καλύτερες θέσεις να αντιμετωπίζεται οργανωμένα η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, να ενισχύεται η εσωτερική αγορά και η οικονομία της χώρας και προς όφελος των εργαζόμενων.

Το ΚΚΕ δεν έχει ψευδαισθήσεις, και το λέει ανοιχτά. Τα λεγόμενα μικρομεσαία στρώματα στον καπιταλισμό δεν έχουν προοπτική. Οι περισσότεροι εκπρόσωποί τους θα πιέζονται, θα ασφυκτιούν και θα εξοντώνονται, κάτω από το βάρος της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και της δράσης των μονοπωλίων. Και οι συνεταιρισμοί στον καπιταλισμό δεν πρόκειται να αφεθούν να παίξουν το ρόλο αναχώματος, αντίθεσης και περιορισμού των μονοπωλίων. Μπορούν, όμως, να αναδειχτούν σε μοχλούς άμυνας των ΕΒΕ. Για να παίξουν οι συνεταιρισμοί το ρόλο τους, είναι απαραίτητο να υπάρξει ριζική ανατροπή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, μια διαφορετική εξουσία που δε θα υπηρετεί τα μονοπώλια, αλλά τα λαϊκά συμφέροντα και αυτό θα επιτευχθεί με τη συγκρότηση του κοινού Μετώπου εργαζόμενων, ΕΒΕ, μικρομεσαίων Αγροτών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ