Κυριακή 17 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια

Τα ορυχεία, ο φυσικός πλούτος ανήκει στον λαό

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, με αντιπροσωπεία της με επικεφαλής τον αναπληρωτή ΓΓ της, Βαλεντίν Πάτσο, επισκέφτηκε την περασμένη Πέμπτη την πρεσβεία της Χιλής στην Αθήνα και επέδωσε ψήφισμα - καταγγελία της Γραμματείας της, με την οποία χαιρετίζει τον ηρωισμό των 33 μεταλλωρύχων και καταγγέλλει το ρόλο της χιλιανής κυβέρνησης σε σχέση με την ανύπαρκτη ασφάλεια και προστασία της ζωής των εργατών σε όλο τον κλάδο της εξόρυξης.

Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι η ΠΣΟ από την πρώτη στιγμή της έκρηξης στο ορυχείο του Σαν Χοσε και τον εγκλωβισμό των εργατών είχε καταδείξει τις ευθύνες των χιλιανών κυβερνήσεων και της εργοδοσίας για το νέο έγκλημα. Οπως σημειώνεται στο ψήφισμα - καταγγελία: «Η Συνομοσπονδία Μεταλλωρύχων της Χιλής βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πάλης ως ταξική οργάνωση που παλεύει στο συγκεκριμένο κλάδο για τα συμφέροντα των εργατών. Η Διεθνής Οργάνωση Μετάλλου της ΠΣΟ, ήταν παρών σε όλη τη διαδικασία.

Τώρα που οι 33 εργάτες έχουν διασωθεί μπορούμε να διατρανώσουμε: Ζήτω ο ηρωισμός των μεταλλωρύχων της Χιλής, να σταματήσει το σόου του Προέδρου της χώρας.

Αυτές οι αξέχαστες 69 μέρες έδειξαν σε ολόκληρο τον κόσμο τις μεγάλες αρετές που μόνο οι εργάτες έχουν. Την πειθαρχία, τη συλλογικότητα, την πάλη, την αντίσταση, την υπομονή και την αξιοπρέπεια. Ολες αυτές τις αρετές τις επέδειξαν οι 33 μεταλλωρύχοι γιατί είναι παιδιά της εργατικής τάξης.

Από την άλλη πλευρά, το θέαμα, η υποκρισία και τα ψέματα, ο τρόπος ζωής που αντιπροσωπεύει ο Πρόεδρος της Χιλής σε συγχορδία με τα Μέσα Ενημέρωσης. Πρόκειται για δύο κοινωνικές τάξεις διαφορετικές, για δύο διαφορετικούς κόσμους με διαφορετικές αξίες, αρχές και συμπεριφορές».

Και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καταλήγει:

«Απαιτούμε:

  • Να εφαρμοστούν οι διεθνείς συμβάσεις για την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας στα ορυχεία και άμεσα η χιλιανή κυβέρνηση να δεσμευτεί για την εφαρμογή τους.
  • Να παρθούν όλα τα μέτρα που προτείνει το ταξικό κίνημα.
  • Να τιμωρηθούν οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των ορυχείων που αρνούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα.
  • Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των μεταλλωρύχων, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους χρωστάνε και να μην περάσουν στη λήθη όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας.
  • Ολα τα ορυχεία να είναι κρατικά και να σταματήσουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές να εκμεταλλεύονται το φυσικό πλούτο, που ανήκει στο λαό και όχι στους καπιταλιστές».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org