Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
Απαίτησαν άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα

Τα λαϊκά συμφέροντα απαιτούν κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία
Τα λαϊκά συμφέροντα απαιτούν κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή πραγματοποίησαν χτες η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» και εργαζόμενοι του νοσοκομείου απαιτώντας να λειτουργήσει πλήρως το νοσοκομείο, με δωρεάν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό, και να μονιμοποιηθούν οι 15 συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν τις επόμενες μέρες.

Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι στο νέο νοσοκομείο λειτουργούν μόνο τρείς παθολογικές κλινικές και μια κλινική ημερήσιας νοσηλείας. Τα χειρουργεία που είχαν μεταφερθεί στο «Μεταξά» μετά το σεισμό του 1999 που κατέστρεψε το παλιό κτίριο του νοσοκομείου, μεταφέρθηκαν στο νέο κτίριο όμως δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό, ενώ δεν έχει γίνει και η αναγκαία προμήθεια υλικών. Στο ΚΑΤ παραμένει και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ η αιματολογική κλινική των «Αγίων Αναργύρων» παραμένει στο «Αμαλία Φλέμιγκ». Τεράστια προβλήματα δημιουργεί και η αδυναμία λειτουργίας της αιμοδοσίας του νοσοκομείου, που - πέραν των άλλων - είναι αναγκαία και για τη λειτουργία άλλων σημαντικών τομέων του νοσοκομείου (χειρουργεία, ΜΕΘ κ.ά.). Ενδεικτικό είναι ότι χτες παραιτήθηκε η διευθύντρια της αιμοδοσίας, γιατί δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη λειτουργία του τμήματος και δεν τηρούνται οι όροι ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι αναφερόμενοι στους συμβασιούχους τόνισαν ότι θα παλέψουν για το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Ζήτησαν ακόμα να υπάρξουν περισσότερα υπηρεσιακά λεωφορεία για τη μεταφορά τους από και προς το νοσοκομείο, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία.

Αντί ουσιαστικών απαντήσεων ο διοικητής Δήμος Μπαρτσώκας, είπε στους εργαζόμενους ότι είναι τεχνοκράτης, ότι θέλει να κάνει κάποια πράγματα, αλλά δεν δίνονται τα χρήματα. Ζήτησε απ' τους εργαζόμενους να μην κάνουν απρόοπτα κινητοποιήσεις, αλλά να κλείνουν ραντεβού (!), ενώ στο αίτημα να αυξηθούν τα υπηρεσιακά λεωφορεία είπε ότι το νοσοκομείο δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση ότι θα αναλάβει τη μεταφορά των εργαζομένων!

Πάντως, η κατάσταση στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ενδεικτική των αδιεξόδων που γεννά για τους εργαζόμενους του κλάδου και τους ασθενείς, η εμπορευματοποίηση της Υγείας. Πόσο ασφαλές είναι για εργαζόμενους και ασθενείς το να λειτουργούν τα νοσοκομεία με προσωρινό προσωπικό; Τι συνέπειες μπορεί να έχει την ώρα της ανάγκης το ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία μηχανημάτων; Πού μπορεί να οδηγήσει η εξάρτηση από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα ακόμα και αναβολές χειρουργείων; Μπορεί τελικά, χωρίς Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία να προστατευθεί η υγεία του λαού;

Σικέ «αντιπαράθεση»

Στο μεταξύ, νέος χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων σημειώθηκε χτες με αφορμή την απόφαση που Λογιστηρίου του κράτους για τη διαδικασία εξόφλησης των χρεών των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας η διαδικασία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι χρονοβόρα και θα χρειαστεί πάνω από 4 μήνες. Απαντώντας το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ή όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών».

Δηλαδή κυβέρνηση και προμηθευτές σε ένα παιχνίδι πιέσεων και εντυπώσεων χρησιμοποιούν αδίστακτα τους ασθενείς στη μεταξύ τους, σικέ, αντιπαράθεση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ