Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι περικοπές θα προκαλέσουν τσουνάμι απολύσεων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πρόσκαιρο φαινόμενο η απειροελάχιστη μείωση που σημείωσε η ανεργία στη Βρετανία, καθώς τα χειρότερα έπονται με την κατάθεση του προϋπολογισμού και την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς αναμένεται να χαθούν περίπου 1.000.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, ο αριθμός των ανέργων στη Βρετανία μειώθηκε κατά 20.000 σε 2,45 εκατομμύρια το τρίμηνο που έληξε τον Αύγουστο. Το ποσοστό δε, μειώθηκε σε 7,7% από 7,8%. Ομως, τα στοιχεία δείχνουν πως όσοι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 5.300 τον Σεπτέμβριο σε 1,47 εκατομμύρια.

Ωστόσο, αυτή η μείωση δεν αποτελεί ούτε είδηση ούτε στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στηριχθεί η θεωρία περί ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς η πλειοψηφία των ειδικών και των οικονομολόγων αναμένουν ραγδαία αύξηση της ανεργίας μέχρι τέλος του χρόνου. Αιτία οι περικοπές των δαπανών που θα τεθούν σε ισχύ και θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές με απώλεια θέσεων εργασίας. Χαρακτηριστική η έκθεση των λογιστών της PricewaterhouseCoopers η οποία προβλέπει το πρόγραμμα λιτότητας θα έχει ως επίπτωση απώλειες 500.000 θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου συνολικά στην οικονομία. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, κατά την PwC οι περικοπές με στόχο την εξοικονόμηση 83 δισεκατομμυρίων στερλινών μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένεται να πλήξουν έως και το 3,4% των θέσεων εργασίας, ενώ η οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να μειώνεται κατά περίπου 46 δισεκατομμύρια στερλίνες (52 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως λόγω του προγράμματος λιτότητας μέχρι το 2014/15.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ