Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Ελεύθερος ο γενικός διευθυντής της εταιρείας...

...παρά τις καταγγελίες των εργαζομένων

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Δικαστήριο της ουγγρικής πόλης Βέσπεμ αποφάσισε να μη στοιχειοθετήσει κατηγορίες ενάντια στον Ζόλταν Μπακόνι, γενικό διευθυντή της εταιρείας «MAL Rt», από ασυντήρητη δεξαμενή της οποίας διέρρευσαν σχεδόν ένα εκατομμύριο τόνοι τοξικής λάσπης στη δυτική Ουγγαρία. Τελικά αφέθηκε χτες ελεύθερος καθώς οι εισαγγελείς δεν κατάφεραν να τεκμηριώσουν τις κατηγορίες εναντίον του. Την ίδια ωστόσο στιγμή, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως εργαζόμενοι του εργοστασίου αλουμινίου, κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους, τόνισαν πως ο Μπακόνι γνώριζε βδομάδες πριν για τις ρωγμές στον τοίχο της δεξαμενής. Μάλιστα, τους είχε απείλησε με απόλυση αν δημοσιοποιούσαν την υπόθεση.

Στο μεταξύ, στους 9 έφθασε ο τραγικός απολογισμός των νεκρών του οικολογικού δυστυχήματος καθώς ένας ηλικιωμένος έχασε χτες το πρωί τη ζωή του ενώ νοσηλευόταν με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο. Μέχρι χτες, 50 άνθρωποι παρέμεναν σε νοσοκομεία με τραύματα.

Χτες, ο κυβερνητικός επίτροπος υπεύθυνος για τη διαχείριση της εταιρείας, Γκιόργκι Μπακόντι, ανακοίνωσε πως το εργοστάσιο θα ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή σήμερα ή την Παρασκευή. Ο ίδιος ζήτησε λογιστικό έλεγχο της εταιρείας από την εφορία. Την ίδια στιγμή οι αρχές ισχυρίζονται πως οι ρωγμές που είχαν παρατηρηθεί τις προηγούμενες μέρες στη δεξαμενή δεν έχουν διευρυνθεί και ήραν την κατάσταση επιφυλακής για τους κατοίκους του χωριού Ντεβέτσερ, που είχαν ενημερωθεί από το Σάββατο να είναι σε ετοιμότητα να εκκενώσουν την περιοχή σε περίπτωση νέας διαρροής.

Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία στην οποία ανήκει το εργοστάσιο θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο για περίπου δύο χρόνια, δηλαδή για το διάστημα που θα διαρκούν οι επιχειρήσεις καθαρισμού, οι οποίες θα κοστίσουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ