Τρίτη 12 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΦΙΣΣΑ
Ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

(Της απεσταλμένης μας Παντίας ΚΑΖΑΝΤΖΗ).--

Ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια το 2008, στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και 10 χρόνια κάθειρξη (η μικρότερη προβλεπόμενη) στον ειδικό φρουρό, Βασίλη Σαραλιώτη, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών, ήταν η χτεσινή απόφαση, του Μεικτού Ορκωτού δικαστηρίου της Αμφισσας.

Ειδικότερα, το δικαστήριο μετέτρεψε, χτες, την κατηγορία σε βάρος του Επ. Κορκονέα από «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο», σε «ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο» κατά πλειοψηφία (4-3). Μειοψήφισε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ένας τακτικός δικαστής και ένας ένορκος. Επίσης, με ψήφους πέντε έναντι δύο (πρόεδρος του δικαστηρίου και τακτικός δικαστής) δεν του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Για τον Βασ. Σαραλιώτη, το δικαστήριο, πάλι κατά πλειοψηφία, τον έκρινε ένοχο κατά το κατηγορητήριο, δηλαδή για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία. Να σημειωθεί ότι ένας από τους ενόρκους ζήτησε την αθωότητά του λόγω αμφιβολιών. Οι συνήγοροι του δεύτερου ειδικού φρουρού, ζήτησαν από το δικαστήριο να του αναγνωριστούν δύο ελαφρυντικά, του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Ο Εισαγγελέας της έδρας Χαρ. Λακαφώσης εισηγήθηκε να μην του αναγνωριστούν, άποψη που υιοθέτησε το δικαστήριο. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Β. Σαραλιώτης κατέθεσε αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής, το οποίο απερρίφθη με πλειοψηφία (6-1).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που εξεταζόταν ως μάρτυρας για το αίτημα της αναστολής η μητέρα του Σαραλιώτη, η γιαγιά του δολοφονημένου 15χρονου, δείχνοντας τη φωτογραφία του έλεγε «να δείτε ποιον δολοφονήσατε». Τότε αστυνομικός που βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου φώναξε επιθετικά για τη γιαγιά του παιδιού «βγάλτε την έξω, εγώ κάνω κουμάντο εδώ» και κινήθηκε προς το μέρος της... Ο συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, είπε στον αστυνομικό «εσείς θα πάρετε το δίκιο με το όπλο στο χέρι». Η γιαγιά συνέχισε να κλαίει, λέγοντας «το δικό μας παιδί είναι στον ουρανό». Για το επεισόδιο ζήτησε να ενημερωθεί η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αμφισσας Βασ. Βλάχου.

Για την απόφαση, η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δήλωσε ότι: «Για μας, την οικογένειά του, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το κλείσιμο της αυλαίας της άθλιας παράστασης κατασυκοφάντησης και βάρβαρης προσβολής της μνήμης του αθώου παιδιού μας, με πρωταγωνιστές τους δράστες του εγκλήματος και την υπεράσπιση του Ε. Κορκονέα». Είπε ότι «εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ο κίνδυνος επανάληψης τέτοιων φαινομένων βάρβαρης δολοφονίας ανυπεράσπιστων παιδιών και πολιτών και βάναυσης προσβολής της μνήμης τους» και πρόσθεσε: «Οφείλουμε επίσης στην ελληνική κοινωνία να εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι συμμετείχαν στην πρωτοφανή και άνανδρη συκοφαντική εκστρατεία σπίλωσης της μνήμης του Αλέξανδρου, καθώς και επίορκοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και ψευδομάρτυρες που επιστρατεύτηκαν στην επιχείρηση συσκότισης και συγκάλυψης της υπόθεσης».

Για «ιστορική απόφαση που δικαιώνει τον αγώνα της οικογένειας του Αλέξανδρου για την αλήθεια και απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για δικαιοσύνη», μίλησε η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι «η απόφαση απέδωσε δικαιοσύνη στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου κι έδωσε αυστηρό μάθημα ευθύνης στα προκλητικά και αλλόκοτα υπερασπιστικά ψεύδη των κατηγορουμένων». Τέλος, ο Αλ. Κούγιας, συνήγορος του Επ. Κορκονέα, χαρακτήρισε «νομικά πρωτοφανή την απόφαση» και είπε ότι «οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι ακολουθούν δύο δικαστικές κρίσεις στο Εφετείο και τον Αρειο Πάγο». Σημειωτέον ότι ο υπερασπιστής του Επ. Κορκονέα εξαφανίστηκε μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ