Aυξημένος κατά 12% ήταν το 2009 σε σχέση με το 2008 ο αριθμός των μη ασφαλών τροφίμων για τα οποία εκδόθηκαν σχετικές ανακοινώσεις από το Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, φτάνοντας τις 8.000. Παράλληλα, υπήρξαν 557 άμεσες ανακλήσεις μη ασφαλών προϊόντων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Οπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης την «πρωτιά» είχαν οι αλλεργιογόνες ουσίες και πρώτες ύλες, οι ανακλήσεις των οποίων τριπλασιάστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια και έφτασαν τις 137. Από αυτές οι περισσότερες αφορούσαν θειώδη σε θαλασσινά και αλκοολούχα ποτά, καθώς και γάλα, που ήταν το 40% των περιπτώσεων, αυγό, σόγια, ξηρούς καρπούς, γλουτένη σε τυποποιημένα τρόφιμα, είδη ζαχαροπλαστικής, χυμούς και σοκολάτες.
Ενδεικτικό της έκτασης που παίρνει η χρήση γενετικά τροποποιημένων είναι ότι οι ανακλήσεις για τέτοιες περιπτώσεις πενταπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 149 περιπτώσεις έναντι 34 το 2008 και αφορούσαν κυρίως λιναρόσπορο, ρύζι, καλαμπόκι και ζωοτροφές.