Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να χάσουν αυγά και καλάθια, να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα και δίπλα της ο Ν. Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ο Θ. Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά
Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα και δίπλα της ο Ν. Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ο Θ. Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά
Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοέμβρη, οι επικεφαλής των συνδυασμών, οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι, μαζί και οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Λεκανοπέδιο Αττικής, συμμετείχαν χτες βράδυ σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τις εκλογές, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του Κόμματος στον Περισσό, αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τόσο τα συμπεράσματα απ' την ως τα σήμερα εξέλιξη της εκλογικής μάχης, όσο και σκέψεις και προτάσεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προετοιμασία της τελικής εξόρμησης για την εκλογική αναμέτρηση.

Στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η περίοδος που διανύουμε προσφέρεται εξαιρετικά, ώστε να πλατύνει όσο γίνεται περισσότερο η συζήτησή μας με το λαό, ιδιαίτερα με τα εργατικά, λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, για το χαρακτήρα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, πώς φτάσαμε εδώ, τι έρχεται μπροστά μας, ποια πρέπει να είναι η στάση του λαού απέναντι στην κρίση. Και πως όταν έρθει - κάποια στιγμή θα έρθει - η ανάκαμψη απ' αυτή την κρίση, θα είναι αναιμική, προσωρινή και ότι θα επέλθει ένας νέος κύκλος κρίσης όχι μόνο στην Ελλάδα, γενικότερα, αλλά καταλαβαίνουμε όλοι γιατί στην Ελλάδα θα έχει βαθύτερες και δριμύτερες συνέπειες.

Από τη χτεσινή συζήτηση στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συζήτηση στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό
Αυτή η περίοδος προσφέρεται πραγματικά. Και για μας, η εκλογική μάχη ποτέ δεν είναι μια εκλογικίστικη μάχη. Μπορούμε και πρέπει να τα βγάλουμε πέρα και όλη αυτή η εκστρατεία που κάνουμε να είναι επιπλέον μια υποθήκη για τις ανάγκες που έχει ο λαός να αντισταθεί, να αντεπιτεθεί στις 15 Νοέμβρη.

Αγανάκτηση και δυσαρέσκεια υπάρχει, αλλά εμείς δε στεκόμαστε ιδιαίτερα σ' αυτό. Οταν η ζωή των εργαζομένων γίνεται πολύ χειρότερη, δεν μπορεί να αισθάνονται ευχαριστημένοι. Μόνο ο πρωθυπουργός λέει ότι ο λαός αγόγγυστα προσφέρεται για θυσίες, τον σταματάνε στο δρόμο - το είπε μια φορά αλλά το εννοεί και με άλλους τρόπους -, του λένε πάρε το μισθό μας. Μάλιστα, σήμερα απηύθυνε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στον ελληνικό λαό για τη στάση του, πράγμα βεβαίως που πρέπει και επείγει να διαψευστεί στις 7 και στις 14 Νοέμβρη.

Η περίοδος αυτή, ως παρακαταθήκη, προσφέρεται και για κάτι άλλο. Γι' αυτό που λέμε ότι ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και πρέπει να διαμορφωθούν πυρήνες, εστίες, χώροι συστηματικής αντίστασης και επίθεσης στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και στη γειτονιά από τα κάτω. Αυτό το από τα κάτω σήμερα είναι το κρίσιμο και το υπ' αριθμόν 1 ζήτημα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέσα από άμεσες ανακατατάξεις από τα πάνω να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Κυριολεκτικά από τα κάτω.

Τέτοια στοιχεία και τέτοιες δραστηριότητες έχουν ξεκινήσει και έχουν αναπτυχθεί. Υπάρχουν επείγοντα προβλήματα που δεν περιμένουν. Είτε αφορούν απολύσεις, είτε ανθρώπους που δεν έχουν βιβλιάριο ασθενείας, είτε λογαριασμοί που δεν πληρώνονται, είτε παιδικοί σταθμοί που δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες. Επείγοντα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από τα κάτω, με μια πραγματική αγωνιστική κοινωνική αλληλεγγύη και όχι με το ταμείο αλληλεγγύης της κυβέρνησης και την προσβλητική φιλανθρωπία γνωστών επιχειρηματικών κύκλων και ΜΚΟ.

Ψήφος με καινούρια ποιότητα και χροιά

Η εκλογική μάχη για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία κι αν θέλετε η ψήφος σήμερα του λαού έχει και μια καινούρια ποιότητα και χροιά. Θα μετρηθεί μετά απ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση το επίπεδο της συνείδησης και της ικανότητας του λαού να αντεπεξέλθει το επόμενο διάστημα στη νέα επίθεση που θα δεχτεί και να ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο στον αγώνα, που για μας σημαίνει ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Επομένως, οι δύο δρόμοι ανάπτυξης είναι στο επίκεντρο αυτής της πάλης.

Για μια ακόμα φορά, θα το πούμε και να γίνει κατανοητό. Πέρα κι ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι τοπικοί υποψήφιοι κι αν έχουν προσωπικότητα και τι λένε και τα τοπικά τους προγράμματα, είτε είναι γνήσιοι εκπρόσωποι των κομμάτων, είτε είναι ψηφοδέλτια - μαϊμούδες, αυτό που έχει σημασία είναι το εξής: Το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται να αποδείξει ότι ο λαός μπορεί να είναι δυσαρεστημένος, αλλά κατανοεί την ανάγκη των μέτρων που πήρε. Κι αν μάλιστα το ΠΑΣΟΚ χάσει λίγο θα πει "φυσιολογικά έχασα κάτι, εντάξει ακολουθώ μια δυσάρεστη πολιτική". Αυτό είναι πράσινο φως.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη ΝΔ. Από ποια πλευρά; Η ΝΔ ξέρει ότι δεν μπορεί μέσα σε ένα χρόνο να ανακάμψει, αλλά ενδιαφέρεται και για άμεσους κομματικούς λόγους, αλλά και γενικότερα για ταξικούς, να εμφανιστεί ότι παραμένει το κόμμα εκείνο που είναι σε θέση να εισπράττει ένα μέρος της εργατικής - λαϊκής δυσαρέσκειας. Και να βρίσκεται σε μια σχετικά ανοδική πορεία.

Ετσι κι αλλιώς, δηλαδή, αν δε χάσουν αυγά και καλάθια, θα μπορούν να ερμηνεύσουν έτσι τη λαϊκή ψήφο. Και αυτό δε θα γίνει μόνο αν χάσουν αυτοί οι δύο. Αν χάσουν αυτοί οι δύο πραγματικά θα βρεθούν σε δύσκολη θέση και οι ίδιοι και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα στον τόπο μας και η πλουτοκρατία, αν ενισχυθούν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, που στήριξε και συνέβαλε στο σχηματισμό ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Σήμερα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, επανέλαβε αυτά που μονότονα επαναλαμβάνει περί της διαφθοράς. Οτι είχαμε ένα διεφθαρμένο κράτος, μια διεφθαρμένη κοινωνία. Δεν τα λέει τυχαία αυτά. Απ' τη μια είναι το παιχνίδι της συνενοχής. Πατάει σε μια πραγματικότητα, που οι μηχανισμοί εξαγοράς, ρουσφετολογίας και διαφθοράς έχουν δημιουργήσει, έχουν αδρανοποιήσει εργατικές - λαϊκές μάζες, έχουν αδρανοποιήσει πρώην αγωνιστές.

Διεφθαρμένος ο ίδιος ο καπιταλισμός

Αλλά εδώ απηχεί και μια άλλη σκέψη, πέρα απ' τον αποπροσανατολισμό για το ποιος φταίει για την κρίση, πέρα απ' το ότι προσπαθεί να είναι και απάντηση ότι πρέπει ο λαός να πληρώσει για την κρίση γιατί κι αυτός έχει συμβάλει, πέρα απ' την ενοχοποίησή του. Στο επίκεντρο αυτές τις μέρες είναι η συζήτηση για τα φάρμακα, για την πολυφαρμακία, τα φακελάκια, τα λαμόγια στο χώρο της Υγείας. Υπάρχουν όλα αυτά τα φαινόμενα; Βεβαίως υπάρχουν. Θέλουν να τα διορθώσουν; Οχι.

Καταρχήν, υπήρχαν και υπάρχουν εν γνώσει και του ενός κόμματος και του άλλου, όπως υπήρχαν και υπάρχουν τέτοια φαινόμενα εν γνώσει και της ΕΕ. Οταν οι αγρότες έθαβαν τα φρούτα, έβαζαν και πέτρες για να αυξηθεί η αποζημίωση από τα θαφτικά. Αυτό το ήξερε όλη η Ελλάδα, δεν το ήξεραν στην ΕΕ; Αλλά κοιτάξτε να δείτε, μία πλευρά της πολιτικής συμμαχιών της αστικής τάξης είναι και αυτή. Μήπως δεν ήξεραν ότι ένα μέρος μικρών επιχειρηματιών φοροδιαφεύγει; Μήπως δεν ήξεραν ότι δεν κόβονται τιμολόγια, για να γλιτώσουν τον ΦΠΑ;

Τα ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά. Τα ήξεραν, τα ήθελαν, ήταν, αν θέλετε, ένα μέσο για να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες, όχι με παραχωρήσεις και κατακτήσεις, αλλά με αυτό τον τρόπο - ήταν ένα μέσο διαφθοράς - και από αυτή την άποψη πρέπει πολλοί σήμερα να βγάλουν συμπεράσματα, για το πώς προσπαθούν να τους ενοχοποιήσουν. Και πάνω από όλα, να ξεκαθαριστεί το εξής ζήτημα: Είναι διεφθαρμένο το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Και από αυτή την άποψη η διαφθορά προχώρησε, αλλά σε καμία περίπτωση δε δικαιούται ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ να μιλάνε έστω ο ένας εναντίον του άλλου για τη διαφθορά. Αυτοί δηλαδή που την καλλιέργησαν, που τη θέλησαν δεν μπορούν να μιλάνε.

Και το κυριότερο, πάνε σήμερα να ξεκαθαρίσουν το έδαφος. Σου λέει θα συγκεντρώσουμε και τις μίζες. Οι προμήθειες θα πάνε σε ανώτερα κλιμάκια, αυτό θέλουν. Σου λένε ένας χώρος, παραδείγματος χάρη ο μικρομεσαίος χώρος στην Ελλάδα, ήταν διευρυμένος. Εδώ τώρα πρέπει να μαζέψουμε. Γιατί να μοιράζουμε προμήθειες, επιδόματα, αυτά όλα πρέπει να γίνουν σκούπα και να συγκεντρωθούν σε λίγα χέρια.

Και αν θέλετε, ποιοι μιλάνε για τη διαφθορά; Αυτοί οι οποίοι λένε να μπούνε τα κεφάλαια στην Ελλάδα ανεξάρτητα απ' τον τρόπο που σχηματίστηκαν - το μαύρο χρήμα δηλαδή - και μάλιστα με μία ελάχιστη φορολογία, δηλαδή το 5%. Αυτοί δηλαδή που σήκωσαν τα κεφάλαιά τους, έφυγαν από την Ελλάδα και διαμόρφωσαν κέρδη με όλους τους τρόπους (και οι ηθικοί τρόποι είναι ανήθικοι) φέρνουν τα χρήματα στην Ελλάδα χωρίς "πόθεν έσχες". Στην ουσία δηλαδή κλέβουν το χρήμα με τον πιο επίσημο και νομιμοποιημένο τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ